Ključni detalj

Kako se pravi dobra zaprška za pasulj: Ako ovde pogrešite, jelo propada!

Nema dobrog balkanskog jela bez dobre zaprške

Recepti
Autor:
Kako se pravi dobra zaprška za pasulj: Ako ovde pogrešite, jelo propada!
Foto: Shutterstock

Jela sa zaprškom su nezaobilazni deo kuhinje na Balkanu i uprkos tome što se ne nalaze među najzdravijim jelima, često su na našim trpezama jer su baš takva najukusnija i najzasitnija.

Tako će, na primer, kuvani pasulj biti čist promašaj ako ne napravite dobru zapršku!

Pasulj može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari. U nekim krajevima zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Klasična zaprška za pasulj

Pravi se od ulja (masti), brašna i mlevene paprike. Priprema je laka - brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razredi sa malo čorbice iz lonca sa kuvanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.

Kako se pravi zaprška za kuvana jela: Mnoge domaćice ne znaju pravu caku!

foto: Profimedia

Zaprška sa lukom i paradajzom

Prvo pasulj potpuno skuvajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.

Zaprška bez brašna

Popularna je u nekim kajevima severne Bugarske, a pravi se ovako - prvo se pasulj skuva, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugreje ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vreme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mlevenom paprikom i tada je spreman.

Kako bi spremate zapršku? Podelite sa nama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs