ODLIČNA CAKA

3 tajne za najsavršenije krofne: Omiljeni slatkiš iz detinjstva koji neće upiti masnoću! (RECEPT)

Ovakve krofne će izmamiti osmeh vaših mališana koji će ih smazati za tren oka

Recepti 09.02.2019. - 16:41h Autor: Stil/Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Kada pomislite na detinjstvo, sigurno vam na pamet padnu domaće bakine krofne, mekane poput sunđera. Upravo takvu poslasticu možete napraviti ako pažljivo pratite uputstva i ovaj recept.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jaja i 2 žumanca
  •  1/2 šoljice šećera
  •  1 puna kašičica soli 
  •  2 vanilin šećera
  •  ½ kesice praška za pecivo
  •  malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  •  1 dcl ulja
  • 5 dcl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

 

Tople i mekane: Krofne sa jabukama koje greju dušu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac.
  • Ostavite da se sve diže.
  • Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu.
  •  Zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
  • Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
  • Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči
  •  Potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
  • Okruglim kalupom iseckajte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se oblici uzdignu.
  • Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
  •  Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).
  • Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
  • Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).
  • Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

 

Savet:

 

  • Važno je da dodate pola kesice praška za pecivo jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
  • U smesu dodajte malu kašičicu rakije čime ćete sprečiti upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
  • Kako bi vam uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejete u rernioko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.

 

Ovakve princes krofne još niste probali: Brzo se prave, a sočne su i kremaste! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.