ODLIČNA CAKA

3 tajne za najsavršenije krofne: Omiljeni slatkiš iz detinjstva koji neće upiti masnoću! (RECEPT)

Ovakve krofne će izmamiti osmeh vaših mališana koji će ih smazati za tren oka

Recepti
16:44h Autor:
3 tajne za najsavršenije krofne: Omiljeni slatkiš iz detinjstva koji neće upiti masnoću! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kada pomislite na detinjstvo, sigurno vam na pamet padnu domaće bakine krofne, mekane poput sunđera. Upravo takvu poslasticu možete napraviti ako pažljivo pratite uputstva i ovaj recept.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 cela jaja i 2 žumanca
  • 1/2 šoljice šećera
  • 1 puna kašičica soli
  • 2 vanilin šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • malo rendane korice limuna
  • 1 kašičica rakije
  • 1 dcl ulja
  • 5 dcl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca

Tople i mekane: Krofne sa jabukama koje greju dušu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac.
  • Ostavite da se sve diže.
  • Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu.
  • Zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo.
  • Dodajte potom toplo ulje, kašičicu rakije, promešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
  • Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči
  • Potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm.
  • Okruglim kalupom iseckajte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se oblici uzdignu.
  • Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
  • Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića).
  • Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
  • Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda).
  • Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savet:

  • Važno je da dodate pola kesice praška za pecivo jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
  • U smesu dodajte malu kašičicu rakije čime ćete sprečiti upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
  • Kako bi vam uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejete u rernioko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.

Ovakve princes krofne još niste probali: Brzo se prave, a sočne su i kremaste! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs