Kulinarski trikovi

Sjajne ideje: Evo šta da uradite sa ostacima hrane nakon praznika!

Reč je o vrlo jednostavnim idejama koje ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju sjajan rezultat

Hrana & vino 08.01.2019. - 19:13h Autor: Elle France / City magazine
Foto: Shutterstock

Tokom praznika većina domaćica pripremi bezbroj ukusnih specijaliteta u kojima uživa cela porodica. Slasni zalogaji i novi recepti golicaju našu maštu, te često preteramo u količini pripremljene hrane. Narednih dana smo u dilemi šta da radimo sa ostacima jer ne bismo želeli da ih podgrevamo, a bila bi šteta da ih bacimo. Zato vam u nastavku otkrivamo nekoliko kulinarskih trikova pomoću kojih ćete ostatke praznične trpeze pretvoriti u sjajne gurmanluke.

 

Reč je o vrlo jednostavnim idejama koje ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju sjajan rezultat. Ostaci lososa, pečenog pileta, ili pak izvetreli šampanjac, mogu se i te kako lepo iskoristiti tako da ništa ne bacite, a opet imate ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani.

 

Zasladite svečani ručak: Pita po receptu Džejmija Olivera je prava fantazija ukusa!

foto: Kurir / Marina Lopičić

Šta uraditi sa ostacima pečenog pileta ili ćurke?

 

Napravite ćufte:

 

Iseckajte meso, pa ga pomešajte sa jajetom, prezlom, začinskim biljem, seckanim orasima (ili bademima, lešnicima), te formirajte loptice, uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz salatu, pire krompir ili grilovano povrće.

 

*Druga varijanta je da pripremljene ćufte umesto prženja skuvate u paradajz sosu i poslužite uz pastu ili pirinač.

 

Mleveno meso u kaputu od testa: Specijalitet za celu porodicu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Napravite ukusnu obrok-salatu:

 

Iseckanom mesu dodajte svež praziluk, pečeni ili kuvani krompir, brokoli pripremljen na pari, malo senfa, vinsko sirće, kapar i maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i vaša obrok-salata je spremna!

 

Napravite egzotični kari:

 

U zagrejan tiganj dodajte sitno iseckan đumbir, crni i beli luk, pa malo propržite. Dodajte sitno iseckano pileće ili ćureće meso, pa pržite dok meso ne dobije finu zlatnu boju. Kada je meso gotovo, dodajte nekoliko kašika kokosovog mleka, malo korijandera i narendanu koru limuna i još malo krčkajte da se sjedine svi ukusi. Poslužite uz bareni pirinač ili pita hleb i svežu salatu.

 

Hrskava pita sa jabukama: Najlepša posna poslastica! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Šta uraditi sa ostacima ribe?

 

Napravite ukusnu paštetu:

 

Fino isitnite komade ribe, pa ih pomešajte sa vlašcem, zelenom jabukom koja je isečena na sitne kockice, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika jogurta, malo limunove kore i nekoliko kapi limunovog soka. Namažite paštetu na tost ili poslužite uz jabuke pripremljene na pari.

 

Napravite sočne slane kolačiće:

 

Isitnjenim komadićima ribe dodajte umućena jaja, pavlaku, iseckano začinsko bilje, pa smesu preručite u kalup za kolače ili mafine. Pecite na 200° C oko 15 do 20 minuta. Poslužite uz salatu.

 

Nemate energije i stalno ste umorni: Bogato varivo od sočiva vraća snagu! (RECEPT)

foto: Profimedia

Napravite delikatesni namaz:

 

Komadiće ribe pomešajte sa nekim finim krem sirom, dodajte malo limunove korice, biber i muskatni oraščić. Sve lepo sjedinite kako biste dobili homogenu masu, pa njom premažite prepečeni tost hleb i poslužite uz salatu.

 

Šta uraditi sa ostatkom izvetrelog šampanjca:

 

Napravite ukusni sorbe:

 

Pomešajte šampanjac sa voćnim sirupom, pa ostavite u zamrzivaču minimum dva sata da se dobro stegne. Poslužite uz egzotično voće.

 

Šareni božićni rolat: Divan desert za srećne dane! (VIDEO, RECEPT)

foto: Shutterstock

Napravite italijansku granitu:

 

Pomešajte šampanjac sa voćnim likerom po želji ili odmrznutim bobičastim voćem i poslužite kao osvežavajući napitak.

 

Napravite ukusni žele:

 

Pomešajte džem po želji, šampanjac, malo šećera, limunov sok i želatin, pa ostavite da se stegne. Iseckajte na kocke, pa poslužite uz voćnu salatu.

 

Tradicionalne božićne pihtije: Ukras svečane trpeze! (VIDEO, RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...