Možete da ga koristite svaki dan

10 načina da koristite soja sos: Fantastična zamena za so, svakom jelu obogaćuje ukus!

Poznata tečnost jakog i slanog ukusa koja menja miris i aromu svakog jela - na bolje

Trpeza 29.12.2018. - 12:32h Autor: ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Soja sos nastaje fermentacijom zrna soje i drugih žitarica, a nezaobilazan je dodatak većini jela u azijskoj kuhinji. Može da se koristi u gotovo svim jelima, a najčešće kao začin za meso ili preliv za salate. Azijske supe su nezamislive bez ovog sosa.

 

Kako se sve više koristi i u našoj kuhinji, evo nekoliko predloga kako možete da ga već danas iskoristite u pripremi ručka!

 

1. Marinada

 

Piletinu možete pre pečenja nekoliko minuta da ostavite u mešavini soja sosa i vode (u 1 l vode dovoljno je dodati nekoliko kašičica sosa. Dodajte malo đumbira i limunske trave.

 

2. Preliv za pečeno meso

 

Za tamnu boju mesa i intenzivan ukus, rebarca ili goveđe meso premažite soja sosom pre i tokom pečenja.

 

3. Losos na japanski način

 

Kombinujte soja sos, med i miso pastu kako biste napravili lepljivu glazuru za losos.

 

Svinjske šnicle u bečkoj marinadi: Ručak dostojan austrijskog dvora na vašoj trpezi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

4. Umesto soli

 

Koristite ovaj sos umesto soli kada pripremate supe, gulaš ili složenac od mesa.

 

5. Ukusan preliv

 

Ako želite da brzo napravite ukusan i nešto drugačiji sos, prokuvajte četvrtinu kašičice soja sosa u 250 ml vode.

 

6. Ukusne grickalice

 

Iznenadite porodicu i pripremite zdrave grickalice tako što ćete orašaste plodove pržiti na tiganju sa soja sosom i ljutom paprikom u prahu dok ne poprime zlatnu boju.

 

Štiti od raka, čuva srce, pun antioksidanata: Ovo je najbolji začin na svetu!

foto: Shutterstock

7. Dodatak pici

 

Verovali ili ne, soja sos možete da koristite i za pripremu pice, tako što ćete premazati testo pre dodavanja ostalih sastojaka i pre pečenja. Ne koristite so.

 

8. Bešamel sos

 

Samo male količine soja sosa će bešamel učiniti kremastijim i bogatijeg ukusa.

 

9. Jagnjetina

 

Kombinujte marmeladu i soja sos i premažite preko jagnjetine pre pečenja.

 

10. Preliv za sladoled

 

Ako volite karamel preliv, njegov ukus možete da obogatite sa nekoliko kapi soja sosa. Kada karamel sklonite sa vatre, dodajte pažljivo 1-2 kapi soja sosa i prelijte preko omiljenog sladoleda.

 

Uživajte u bogatom ukusu vaših jela!

 

Domaći dodatak jelima: Napravite sami suvi začin! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...