Soja sos nastaje fermentacijom zrna soje i drugih žitarica, a nezaobilazan je dodatak većini jela u azijskoj kuhinji. Može da se koristi u gotovo svim jelima, a najčešće kao začin za meso ili preliv za salate. Azijske supe su nezamislive bez ovog sosa.
Kako se sve više koristi i u našoj kuhinji, evo nekoliko predloga kako možete da ga već danas iskoristite u pripremi ručka!
1. Marinada
Piletinu možete pre pečenja nekoliko minuta da ostavite u mešavini soja sosa i vode (u 1 l vode dovoljno je dodati nekoliko kašičica sosa. Dodajte malo đumbira i limunske trave.
2. Preliv za pečeno meso
Za tamnu boju mesa i intenzivan ukus, rebarca ili goveđe meso premažite soja sosom pre i tokom pečenja.
3. Losos na japanski način
Kombinujte soja sos, med i miso pastu kako biste napravili lepljivu glazuru za losos.
Svinjske šnicle u bečkoj marinadi: Ručak dostojan austrijskog dvora na vašoj trpezi! (RECEPT)
4. Umesto soli
Koristite ovaj sos umesto soli kada pripremate supe, gulaš ili složenac od mesa.
5. Ukusan preliv
Ako želite da brzo napravite ukusan i nešto drugačiji sos, prokuvajte četvrtinu kašičice soja sosa u 250 ml vode.
6. Ukusne grickalice
Iznenadite porodicu i pripremite zdrave grickalice tako što ćete orašaste plodove pržiti na tiganju sa soja sosom i ljutom paprikom u prahu dok ne poprime zlatnu boju.
Štiti od raka, čuva srce, pun antioksidanata: Ovo je najbolji začin na svetu!
7. Dodatak pici
Verovali ili ne, soja sos možete da koristite i za pripremu pice, tako što ćete premazati testo pre dodavanja ostalih sastojaka i pre pečenja. Ne koristite so.
8. Bešamel sos
Samo male količine soja sosa će bešamel učiniti kremastijim i bogatijeg ukusa.
9. Jagnjetina
Kombinujte marmeladu i soja sos i premažite preko jagnjetine pre pečenja.
10. Preliv za sladoled
Ako volite karamel preliv, njegov ukus možete da obogatite sa nekoliko kapi soja sosa. Kada karamel sklonite sa vatre, dodajte pažljivo 1-2 kapi soja sosa i prelijte preko omiljenog sladoleda.
Uživajte u bogatom ukusu vaših jela!