Tajne najvećih majstora

Otopite čokoladu kao profesionalac: 3 najvažnija saveta za savršenu glazuru, bez ijedne grudvice!

Da vam čokolada više nikad ne bude gusta, zgrudvana i zagorela

Trpeza
13:03h Autor:
Kako da otopite čokoladu kao profesionalac, Foto: Giphy.com

Ako ste pokušali nekad da otopite čokoladu sami, onda znate da to nije baš tako jednostavno kako izgleda. Jedan pogrešan potez i vaša glatka poslastica iz snova može da postane izgoreli nered, piše Stvarukusa.rs.

 

Na sreću, speciijalista za recepte i topljenu čokoladu Sju Stecel je tu da pomogne. Ova poslastičarka zaljubljena u svoj posao pripremala je poslastice za mnoge prilike. Njena tajna je u tome da se ne naprave neke osnovne greške.

 

1. Ne zaboravite da osušite vaše posuđe

 

Pre nego što krenete, ne zaboravite da proverite da li je vaše posuđe u potpunosti suvo. Ako samo kap vode dospe u čokoladu koja se otapa ona će postati kruta i gruba. Kada čokolada krene da se rastapa i kad se šećer pretvara u sirup tad se čestice sudaraju sa kakaom. Čokolada je dobra ako izgleda suvo i grubo.

 

Treba vam posuda u koju ćete sipati čokoladu da se ponovo stegne? Ako vam treba za domaće praline ili neki drugi recept gde je potrebno da se čokolada ponovo stegne, stavite samo malo vode i dodajte puter ili krem i za kratko vreme dobićete ukusnu poslasticu. Ovako otopljena čokolada može biti odličan preliv za neki sladoled.

 

Kako se pravi zaprška: Mnoge domaćice ne znaju pravu caku!

Kako da otopite čokoladu kao profesionalac
Kako da otopite čokoladu kao profesionalacfoto: Profimedia

2. Ne žurite

 

Ono što je jako bitno ako želimo da dobijemo kvalitetnu topljenu čokoladu je to da ne smemo da žurimo. Ukoliko nam je vatra na kojoj otapate čokoladu mnogo jaka može se desiti da ona dobije tamnu boju, da ima jak miris ili što je još gore da izgori. Zato je bitno da se ona otapa na laganoj temperaturi sve dok je ne otopite do kraja.

 

Dodatni savet: Ako vam treba za meku glazuru, otopite čokoladu laganim mešanjem u prethodno zagrejanoj slatkoj pavlaci. Ovaj ukus je apsolutno neodoljiv!

 

3. Ne štedite na dobrim stvarima

 

Ako želite da dobijete ukusnu i kvalitetnu čokoladu, ključ uspeha je u korišćenju kvalitetnih sastojaka. Obratite pažnju na jedan od glavnih sastojakam a to je kakao puter. Zato je najbolje kupiti čokoladu od različitih proizvođača, pa sami procenite koji ukus je po vama najbolji.

 

Da šam od belanaca uvek ispadne savršeno: Trikovi za najlepše puslice i bele kore!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs