Morate da znate

Najgori način odmrzavanja piletine: Možete da se zarazite opasnim bakterijama!

Umesto toga, poslužite se nekom od ove tri potpuno bezbedne tehnike
Trpeza 20.06.2016. - 22:44h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi?

 

Ako jeste, imamo lošu vest za vas - ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju!

 

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.

 

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

 

Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider.

 

Tajni sastojak, zlatni savet: Zbog ovoga će vam testo svaki put narasti kao ludo!

 

Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

 

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu! Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica.

 

Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs