Isprobajte

Bosanski lonac: Svaka kašika čisto uživanje!

Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtevna, ali svakako vredna svake kašike ovog finog gulaša
Trpeza 17.05.2016. - 20:18h Autor: 24sata.hr
Foto: Thinkstock
  • 240 minuta
  • Srednje teško
  • Za 4 osoba

Sastojci

  • 1 kg junetine
  • 5 mladih krompira
  • 1 šaka boranije
  • 1 šaka graška
  • 2 šargarepe
  • 4 paradajza
  • 5 vezica lista celera
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 10 čena belog luka
  • 2 glavice crnog luka
  • 150 ml belog vina
  • 100 ml vode
  • so i biber

Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a poreklo vuče još iz srednjovekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo.

 

Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtevna, ali svakako vredna svake kašike ovog finog gulaša.

 

Priprema:

 

Meso operemo i nasečemo na kockice. Zatim krompir i šargarepu nasečemo na kockice, peršun, celer, luk i beli luk sitno naseckamo, paradajz nasečemo na manje kriške, a grašak i boraniju ostavimo u komadu.

 

Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.

 

Svaki red posolimo i stavimo biber, dodamo po 2 čena belog luka pa sve pospemo peršunovim i celerovim lišćem.

 

Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.

 

Kada smo složili sve namirnice, u lonac sipamo vodu i belo vino, a preko svega složimo paradajz nasečen na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mesta kako bi se namirnice mogle dobro skuvati. Zatim lonac poklopimo i kuvamo na jačoj vatri dok ne provri, a kada provri smanjimo vatru i ostavimo da se kuva oko 3 sata.

 

Nakon 3 sata, kada je meso dovoljno meko, jelo možemo poslužiti.

 

Brze oblande sa mlevenim keksom

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...