Bosanski lonac je tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, a poreklo vuče još iz srednjovekovne Bosne, kada se pripravljao kao tradicionalno radničko jelo.
Priprema bosanskog lonca je vremenski zahtevna, ali svakako vredna svake kašike ovog finog gulaša.
Priprema:
Meso operemo i nasečemo na kockice. Zatim krompir i šargarepu nasečemo na kockice, peršun, celer, luk i beli luk sitno naseckamo, paradajz nasečemo na manje kriške, a grašak i boraniju ostavimo u komadu.
Sada u lonac slažemo red povrća, pa preko povrća stavimo red mesa.
Svaki red posolimo i stavimo biber, dodamo po 2 čena belog luka pa sve pospemo peršunovim i celerovim lišćem.
Namirnice nastavimo slagati dok ih sve ne potrošimo.
Kada smo složili sve namirnice, u lonac sipamo vodu i belo vino, a preko svega složimo paradajz nasečen na kriške. Pri slaganju pripazimo da u loncu ostane dovoljno mesta kako bi se namirnice mogle dobro skuvati. Zatim lonac poklopimo i kuvamo na jačoj vatri dok ne provri, a kada provri smanjimo vatru i ostavimo da se kuva oko 3 sata.
Nakon 3 sata, kada je meso dovoljno meko, jelo možemo poslužiti.