Slava

PREDLOG JELOVNIKA ZA ĐURĐEVDAN: Prelepa jela za svečanu trpezu! (RECEPT)

U petak, 6. maja, slavimo Đurđevdan. Domaćice će sa posebnom radošću mesiti i kuvati jela koja će zadiviti njihove goste

Recepti
Autor:
PREDLOG JELOVNIKA ZA ĐURĐEVDAN: Prelepa jela za svečanu trpezu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Donosimo vam predlog svečane trpeze za Đurđevdan:

Da počnemo od najvažnijeg i najosnovnijeg - kolač, žito, sveća i vino obavezni su na stolu, sve drugo je stvar izbora i mogućnosti.

Veče uoči Đurđevdana ili rano ujutro na sam praznik, domaćica kuće treba da umesi slavski kolač od čistog pšeničnog brašna, u koji se dodaje malo bogojavljenske i vodice osvećene pred slavu.

Slavsko žito

Žito se sprema od čistog i otrebljenog zrna pšenice u čistoj vodi. Zatim se cedi i melje, a radi lepšeg ukusa, dodaju se mleveni orasi i mleveni šećer.

Prvo što treba da poslužite gostu kad dođe jeste slavsko žito uz čašu vina, a tek onda možete da pređete na ručak.

Retko koji Srbin slavi mrsnu slavu, a da se na stolu ne nađe meze. Uz oval sa suhomesnatim proizvodima, sirom i jajima, obično ide ruska salata, slani rolati... Predlažemo vam da probate nešto malo drugačije!

Umesto ruske, probajte salatu od praziluka sa jogurtom, koja će i vas i vaše goste ostaviti bez teksta!

Sastojci: 2 cela praziluka, 4 kašike pavlake, 3-4 kašike jogurta (najbolje grčkog), so po ukusu, 1 kašika seckanog peršunovog lista, 1 kašičica origana.

Detaljnu pripremu pogledajte ovde:

Umesto standardnih rolata, preporučujemo prelepe, ukusne i dekorativne slane minjone! Ne dajte da vas ime i fotografija zavaraju - spremaju se toliko jednostavno!

Sastojci: 100 g margarina, 100 g brašna, malo soli, 500 ml mleka, 6 jaja, 300 g šunke, 300 g sira, 300 ml pavlake, 3 kisela krastavčića, 250 g krem maslaca.

Detalje pripreme pročitajte ovde:

Srpska trpeza ne bi bila to što jeste, kada na njoj ne bi bilo ukusne pite! Za slavsku varijantu, preporučujemo zalivenu pitu s mesom i jogurtom, koja je u turskoj predjelo broj 1!

Sastojci: 500 g mešanog mlevenog mesa, velika glavica crnog luka ili dve manje, 100 ml ulja, 1 kašika suvog začina, pola kašičice soli, pola kašičice bibera, 1 kašika sušenog peršunovog lista, 4 jaja, 200 ml jogurta, 400 ml vode, 500 g debljih kora za pitu

Detaljnu pripremu pogledajte ovde:

Ako ste ljubitelj supe i vaša slavska trpeza ne može da prođe bez toplog jela na kašiku, neka standardna pileća ostane za drugi put, a vi isprobajte krem supicu od šećerca! Ukus je fenomenalan, a sprema se za svega 15 minuta, taman kad ste u haosu i spremanju, i u stisci s vremenom!

Sastojci: 1 konzerva kukuruza šećerca, 150 ml supe (pileća kocka), 150 ml pavlake za kuvanje, 2 čena belog luka, malo karija, suvi biljni začin, biber.

Šta kažete da umesto standardne sarme od kiselog kupusa napravite zapečene sarmice u jogurtu? Vaši gosti sigurno će biti oduševljeni!

Sastojci: 500 g mlevenog mesa, 1 šolja pirinča, 1 veća glavica crvenog luka, 1 kašika suvog začina, pola kašičice soli, 1 kašičica bibera, 1 veza blitve, 1 jaje, 200 ml jogurta.

Meso naravno ništa ne može da zameni, pa ćemo odmah preći na na najlepši deo - slavske poslastice!

Ako ste ljubitelj torti i volite da ih spremate za slavu, možda je pravo vreme da isprobate tortu Verdens beste, koja je proglašena za zvanično najlepšu tortu na svetu!

Sastojci: 150 g oštrog brašna, 350 g šećera, 150 g putera, 5 jaja, 4 kašike mleka, kašičica praška za pecivo, 100 g badema u listićima, 250 ml mleka, 100 ml ruma, 1 kesica kupovnog krema od vanile u prahu, 200 ml slatke pavlake.

Da li ste nekada čuli za Gizela tortu? Ako niste, vreme je da je probate, jer ćete je praviti stalno!

Sastojci: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, kašičica soka od limuna.

Za fil s orasima: 200 g šećera, 50 ml soka od pomorandže, 50 ml soka od limuna, 300 g oraha, kora od jednog limuna, kora od jedne narandže, 220 g putera.

Za fil od pomorandže: 50 ml proceđenog soka od narandže, kašika soka od limuna, 110 g šećera, 2 kašike šećera, 4 žumanceta, 160 g putera.

Ljubitelji tradicije i savršenog spoja ukusa, ne zaboravite na tortu japanski vetar! Čuvena poslastica za koju se ne zna ko je više obožava - domaćica koja je pravi ili gosti kojima se poslužuje!

Sastojci za kore: 14 jaja, 700 g šećera, 2 kašike sirćeta.

Sastojci za fil: 1 litar mleka, 3 pudinga od vanile ili slatke pavlake, 250 g margarina, 300 g mlevenih oraha ili lešnika (može i 150 g oraha,150 g mlevenog keksa po želji), 10 kašika šećera, 400 ml slatke pavlake.

Ako ipak preferirate sitne kolače, predlažemo vam 10 najlepših recepata za sitne mrsne kolače!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs