TAJNI SASTOJAK SVAKOG UKUSNOG JELA

LEPI BRKA KUVA SA MORSKOM SOLJU: Krupna ili sitna - odličan je dodatak i za slana i za slatka jela! (NAJBOLJI RECEPTI)

So je jedan od najvažnijih začina u kulinarstvu – koji uvek oplemeni ukus jela… ali ako se pretera može i da ga upropasti. Zato uvek treba pronaći pravu meru, kada se dodaje so. Svi koji kuvaju to itekako dobro znaju.

Recepti
14:53h
LEPI BRKA KUVA SA MORSKOM SOLJU: Krupna ili sitna - odličan je dodatak i za slana i za slatka jela! (NAJBOLJI RECEPTI)
Foto: Promo

U srednjem veku, so je bila toliko skupa, da su je nazivali i “belim zlatom”. Danas je pak potpuno drugačije. So nam je dostupna baš svima i bez nje jednostavno ne može da se zamisli ni jedan delikatesni recept.

Svi iskusni kuvari vode računa koliko soli dodaju u jelo, kako bi ono bilo baš onog pravog, željenog ukusa. Pa tako i jedan od naših najpoznatijih kuvara Lepi Brka.

Danas Lepi Brka sa vama deli 4 fenomenalna i proverena recepta sa morskom solju: I to dva za slana i dva za slatka jela!

Fokača

Bom trade
foto: Promo

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1½ kašicica krupne morske soli
  • ½ kašičice šecera
  • 1 kašika ruzmarina
  • 3,5 dl mlake vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 kašika ruzmarina (svežeg ili
  • sušenog)
  • 1 kašika krupne morske Panonija soli
  • 1/3 dl maslinovog ulja

Način pripreme: U posudu za mešanje sipati brašno, kvasac, šecer, so, ruzmarin, maslinovo ulje i mlaku vodu. Umesiti elasticno testo koje se ne lepi za ruke i ostaviti da naraste. Premesiti testo i rukama oblikovati u željeni oblik u plehu za pecenje, ali tako da testo ne bude deblje od 1cm. Premazati uljem i posuti ruzmarinom i morskom solju.

Ostaviti na toplom mestu da naraste još 20-30 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C 20-30 min, odnosno dok ne dobije rumenu boju.

Brauni sa slanim karamelom

Bom trade
foto: Promo

Sastojci:

Za slani karamel: 150g šećera; 1 ravna kašičica krupne morske soli; 1 dl neutralne pavlake; 40 g maslaca;

Za brauni masu: 200 g brašna; 1 ravna kašičica praška za pecivo; 3 kašike kakao praha; prstohvat Panonija soli; 300 g čokolade za kuvanje; 150 g maslaca; 4 jaja; 150 g braon nerafinisanog šećera; 150 g belog šećera; 1 kesica vanillin šećera.

Za dekoraciju: 100 g bele čokolade

Način pripreme karamela: U manju šerpu sipati šećer i pažljivo na umerenoj vatri karmelizovati, da postane tečan i dobije lepu zlatnu boju. Skloniti sa vatre i dodati neutralnu pavlaku i so. Karamelizovani šećer će se stvrdnuti, ali sve vratite na vatru i uz mešanje otopite karamel u pavlaci. Za ovo je potrebno nekoliko minuta. Pred kraj dodajte i maslac da se i on otopi u karamelu. Kada se sve sjedini sklonite sa vatre i prespite u drugu posudu da bi se malo karamel malo smlačio.

Smesa za brauni: U posudu za mešanje sipati brašno, kakao, prašak za pecivo i vanillin šećer. Promešati i ostaviti sa strane.

U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i maslac i istopite na pari tako što posudu sa namirnicama stavite preko šerpe u kojoj lagano vri voda. Posuda ne sme da dodiruje vodu!

Povremeno promešati da bi se sve sjedinilo. Kada masa postane kompaktna i bez grudvi. Sklonite sa pare da se malo ohladi.

U još jednu posudu za mešanje sipajte beli i žuti šećer i jaja. Promešajte mikserom sve dok se sav šećer ne istopi i masa postane penasta.

Lagano izravnajte špatulom da karamel ne bi (previše) iscureo sa strane. Iscureće svakako jedan deo, ali to je ok. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 min.

Nakon pečenja kolač dekorisati belom čokoladom otopljenom na pari. Ovo naravno nije obavezno.

Kolač ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi u posudi u kojoj je pečen. Nakon toga nije loše da se stavi u frižider na 30 min. Može se čuvati u frižideru nekoliko dana, ali pre nego što ga iznesete pred goste ostavite ga van frižidera da se karamel opet opusti.

Pileća krilca

Bom trade
foto: Promo

Sastojci:

  • 1,2 kg pilećih krilaca
  • Za marinadu
  • 2 kašike kečapa
  • 3 kašike ajvara
  • 100 g otopljenog maslaca
  • ljuta papričica po ukusu
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica Panonija morske soli
  • biber
  • Majčina dušica
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike meda

Način pripreme: Sve sastojke za marinadu staviti u blender i usitniti da se dobije gusta marinada. Količina ljute papričice, soli i bibera koju ćete staviti - zavisi samo od toga koliko pikantna krilca želite.

Nožem odvojiti krilce od zakrilca, staviti u posudu za mariniranje i preliti krilca marinadom, pa sve dobro promešati i ostaviti prekriveno prijanjajućom folijom u frižider barem 3 sata, idealno preko noći. Pre pečenja ostaviti van frižidera barem 15 minuta.

Marinirana krilca prebaciti u pleh za pečenje i preko krilaca staviti svu marinadu koja je ostala u posudi za mariniranje.

Peći u rerni na 200°C dobro prekriveno aluminijumskom folijom oko 30 minuta. Nakon toga skinuti foliju smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10 minuta da krilca dobiju rumenu boju.

Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi pa služiti toplo. Sokovima od pečenja iz pleha preliti krilca. Mogu se koristii i kao moča.

Mafini sa slanim čoko prelivom

Bom trade
foto: Promo

Sastojci za 4 komada (veća):

  • 150 g brašna
  • 130 g šećera
  • 20 g kakaa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat Panonija morske soli
  • 80 ml ulja
  • 1 kesica vanillin šećera
  • 240 ml vode
  • Preliv
  • 150g čokolade
  • 1 dl mleka
  • 1 kašičica morske soli

Način pripreme: U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, kakao i so. Dodajte ulje, ekstrakt vanile i vodu.

Sve zajedno umutite mikserom.

Dobijenu masu rasporedite u papirne korpice za pečenje mafina. Ove koje sam koristio su malo veće i postojanije i ne moraju da se stavljaju u pleh za mafine. One manje papirne korpice moraju i zbog veličine trebaće vam barem 6 komada. Nemojte da punite korpice do kraja zato što će kolač prilikom pečenja poprilično narasti.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 min.

Kolač nakon pečenja ostaviti da se ohladi. Poželjno je da u sredini ostane sočan.

Čokoladu istopiti sa mlekom i dodati morsku so. Preliti mafine kada se malo smlače.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs