Sad je pravo vreme

Dimljeno meso u kućnim uslovima: Evo kako da ceo proces obavite u rerni!

Obično se meso prvo usoli, nakon toga se suši i tek tada se dimi, zakačeno na kukama ili umotano u gazu

Recepti
Autor:
Dimljeno meso u kućnim uslovima: Evo kako da ceo proces obavite u rerni!
Foto: Shutterstock

Dimljenje mesa čuva njegove karakteristike i poboljšava kvalitet ukusa, a veoma je dobar način da se sačuva duže vreme.

Procedura se odvija uz pomoć toplog dima. Pre dimljenja, meso treba da se dobro pripremi, jer sam dim ne može garantovano da ga potpuno sačuva i da ono bude bezbedno duže vreme. Ovaj postupak pripreme je veoma važan za dimljenje mesa.

Obično se meso prvo usoli, nakon toga se suši i tek tada se dimi, zakačeno na kukama ili umotano u gazu. Meso se seče na komade širine 3 cm, dobro se usoli, dodaju mu se začini po ukusu i suši se dva dana.

Ako želite da dimite veliki komad mesa, utrljajte smesu od soli i začina na njega i u tu smesu dodajte prstohvat šećera. Pripremljeno na ovaj način, meso se suši oko 6 dana u torbici od gaze, a nakon toga se stavlja u odgovarajuću posudu, preko mesa se stavlja komad drveta i pritiska se nekim težim predmetom.

Dodaje se rastvor soli i vode - na litar vode idu 2 kašike soli. Nakon 48 sati meso se vadi iz rastvora i tada se dimi.

Ovako se prave najlepši ukrasi za slavski kolač: Recept i instrukcije za svaki pravoslavni simbol (VIDEO)

foto: Shutterstock

Kako bi meso bilo dobro dimljeno, najbolje je da to radite uz pomoć plamena i napolju. Kada se vatra pretvori u žar, koristi se dim koji se pojavljuje. Iznad žara se kači meso na kuku, a ako je nasečeno - u torbicama od gaze.

Kako bi imali više gustog dima i samim tim da dimljenje bude kvalitetnije, drva mogu da se potope na 2 minuta u vodu, pre nego što ih stavite na vatru.

Kod dimljenja je moguće da se na meso zalepe komadići pepela. Kako biste to izbegli, svaki komad mesa umotajte navlaženim papirom.

Svinjsko meso se dimi oko 5 sati. Najbolji način je da meso dimite oko 40 minuta, nakon toga da ga ostavite da odmori 5 minuta i da ponovite proceduru dimljenja od 40 minuta.

Meso možete da dimite i u rerni, ali treba da je uključite na 60 stepeni i da dimite meso koje ste stavili na rešetku, kako bi bilo jednako dimljeno sa svih strana. Najbolje je da ostavite meso da se dimi u rerni ne manje od 9 sati. Ako meso prethodno skuvate, dimljenje će biti mnogo kraće i brže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs