Ostati ili odustati?

Da li uvek posle kiše dolazi duga: Koliko drugi brak može biti uspešniji i dugotrajniji od prvog?

Da li uvek posle kiše dolazi duga

Ljubav i zavođenje 11.08.2018. - 14:45h Autor: Glossy/Lovesensa.rs
Foto: Profimedia

Drugi brak je trijumf nade nad iskustvom - evo kako da ponovo volite i živite srećno posle razvoda!

 

I živeli su srećno do sledećeg braka - ovako se ne završava nijedna bajka. Ali, moderne bi možda trebalo. Jer, razvod je od tabua postao činjenica. U Srbiji se svaki četvrti brak završi razvodom, u svetu svaki treći, pa i 40 odsto. Ali to je samo privremena tačka, zarez, tako reći, jer mnogi nakon kraha jedne zajednice uplove u drugu, nadaju se - sigurniju bračnu luku.

 

Drugi brak je upravo to, trijumf nade nad iskustvom, govorio je Oskar Vajld!

 

Prvo dete i druga žena vole se najviše, kaže narodna izreka koju naročito citiraju "prozvani". A šta kaže statistika? Da li je ona na strani onih koji u brak veruju uprkos jednom krahu? Ne baš. Drugi brak ima još više šanse da se završi razvodom nego prvi. U Americi, stopa razvoda drugog braka je između 67 i 80 odsto. Kod nas, ipak, nije tako. U Republičkom zavodu za statistiku kažu da se svaki četvrti drugi brak završi razvodom, što je ista stopa (ne)uspeha kao kod prvog.

 

Najskandalozniji razvod se nastavlja: Dva puta ga je ošamarila, bila je pijana i agresivna!

Razvod braka
Razvod brakafoto: Profimedia

Statistika na stranu, drugi brak svakako ima otežavajuće okolnosti. Kad se prvi put zavetujemo na večnu ljubav, krećemo od nule. Polazna osnova za drugi brak znatno je teža, u njega često ulazimo opterećeni finansijskim problemima, dugovima, a neretko i sa potomstvom iz prethodne zajednice. Uprkos svim ovim poteškoćama, drugi brak ima veću šansu da opstane, tvrdi lekar i psihoterapeut dr Katarina Đorđević.

 

Sagovornica "Života plus" objašnjava da u prvi brak ljudi ulaze sa romantičnim mitom o ljubavi.

 

Ako pogledate romantične ljubavi kroz književnost, nijedna priča nema nastavak nakon "Živeli su srećno do kraja života". Romantični mit o ljubavi ne podržava dugotrajnu intimnost i toleranciju. Pravi život tek tu započinje, kad se susretnu različita očekivanja, želje, pa i razočaranja. Prevazilaženje krize u braku može biti zapravo pravi početak braka u kom supružnici zajedno rastu i grade odnos - kaže Đorđevićeva.

 

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od razloga zašto drugi brak "puca" - brzina. U strahu od samoće, mnogi prebrzo ulaze u novu zajednicu, a da nisu osvestili greške iz prethodne, niti shvatili šta im je u odnosu zaista potrebno. Naša sagovornica upozorava da "uskakanje" u novi brak bez jasne ideje šta osoba želi od sebe i druge strane, može da bude pogubno.

 

Iza svake uspešne žene stoji neuspešan brak: Smešne, ali potpuno tačne bračne mudrosti!

Drugi brak
Drugi brakfoto: Profimedia

Kada se brak okonča i stišaju se strasti, povređenost i prebacivanje krivice na onog drugog, možemo sa udaljenosti da posmatramo kako smo se tu našli. Nakon razvoda je potrebno vreme da čovek iskreno sagleda svoju ulogu, jer u partnerskom odnosu su uvek oboje odgovorni. Prvi brak je velika škola za one koji iz njega izađu. I šansa da bolje upoznamo sebe, svoje potrebe, ograničenja, da uvidimo kako su nerešeni problemi uticali na brak - podseća psihoterapeut.

 

Dobri đaci naučili su da prepoznaju nagazne mine zajedničkog života. Znaju gde se one kriju, a opremljeni su i boljim "naoružanjem" koje im olakšava borbu. Zrelost, tolerancija, samosvest važna su oružja koja im pomažu da izgrade bolji odnos u novoj zajedinici.

 

Srpska opština sa najviše razvoda: Od 1.000 brakova, 733 se raspadne!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...