Drže rekord

Srpska opština sa najviše razvoda: Od 1.000 brakova, 733 se raspadne!

U beogradskoj opštini Palilula razvelo se više parova nego u celom Nišu

Vesti
Autor:
Srpska opština sa najviše razvoda: Od 1.000 brakova, 733 se raspadne!
Foto: Shutterstock

Mladenovčani su ponovo beogradski rekorderi po broju razvoda, taman kada je ih je u 2016. u ovom neslavnom takmičenju nadmašila Zvezdara.

Sa 152 razvoda na 268 sklopljenih brakova oni su odbranili "titulu" iz 2015. godine, kada se takođe ovde raspao svaki drugi brak.

"Osnovni razlog za povećan broj razvoda ostao je isti - beda na vrata, ljubav kroz prozor. Nažalost, svađe oko finansija najčešći su okidači bračnog sloma. Nedostatak radnih mesta u samom Mladenovcu primorao je supružnike da barem jedno od njih posao potraži u Beogradu ili inostranstvu, zbog čega se partneri ili ne viđaju dovoljno ili ne viđaju uopšte. U nekim slučajevima, daljina ume da bude plodno tlo za neverstva", rekli su iz jedne mladenovačke advokatske kancelarije.

Da finansije nisu obavezno razlog razvoda, pokazao je Novi Sad, koji ima drugi najbolji standard u Srbiji, a opet i najveći broj razvoda u celoj zemlji. Čak 534 para rekla su jedno drugom "zbogom" za samo godinu dana. Ipak, kako je istovremeno preko 2.000 stalo pre matičara, stopa razvoda tu nije frapantna.

Zanimljiv je podatak i da se u beogradskoj Paliluli (oko 150.000 stanovnika) razvelo više parova (358) nego u celom Nišu (oko 260.000 stanovnika i 348 razvoda).

"Neverstvo ili neslaganje oko načina života i vaspitavanje dece, ali i nedostatak seksualnog odnosa, razlozi su zbog kojih brakovi upadaju u krizu. Koncepcija braka se uveliko promenila - oba pola su razumela da treba da prihvate nove tendencije, ali još uvek ne znaju kako. Oni moraju da ponovo uče da budu tolerantni, ako u tome ne napreduju sinhronizovano, verovatno će doći do jaza među njima", kaže psihoterapeut Stefan Stojanović.

On dodaje da se strah od razvoda odavno smanjio, te da je biti samohrani roditelj sve češći izbor. U razredu njegovog deteta od 25 mališana, njih 11 živi sa mamom, a tatu viđa po dogovoru.

Razorila joj brak i okrenula decu protiv nje: Kako je sve sajentološka crkva uništavala život Nikol Kidman! (FOTO)

foto: Shutterstock

Razvodi više upadaju u oči kada je zajednica manja. Neveliko Opovo apsolutni je rekorder kada je o stopi razvoda braka reč - tu se na 1.000 "da" kaže čak 733 "doviđenja". Iako to nije veliki broj razvoda - svega 22 - mnogo je pre činjenicom da je samo 30 brakova za godinu dana u ovoj opštini sklopljeno.

"Nije ni čudo, svi su mladi otišli u Beograd. Venčalo se njih dosta, samo više ne žive ovde, tamo su se registrovali i napravili svadbu, čak i ako su oboje iz ovog kraja", prokomentarisao je jedan Opovljanin ovu vest.

Slično je i u Novoj Crnji (39 sklopljenih i 20 rastavljenih) i Trsteniku (140 prema 92), gde je zbog malo novih brakova upadljiv broj onih okončanih.

I kada je o crkvenim razvodima reč, Srbija ima neslavnog rekordera - Šabačku eparhiju. Tu se godišnje pred Bogom do 1.000 parova zavetuje na večnu ljubav, ali se istovremeno predomisli njih do 110, između ostalog i sveštena lica.

Ovo je uporedivo više od razvoda koje registruju matičari, pred čijim je knjigama 550 parova reklo jednom drugom "da", a samo 38 skinulo burmu.

Recept za ljubav izgleda su pronašli stanovnici Malog Iđoša (54 nova braka), Svilajnca (88 brakova), Rače (56 brakova), Crne Trave (šest brakova) i Smederevske Palanke (185 brakova), gde se ženilo i udavalo, ali ne i rastajalo.

Obraz Beograda odbranio je ovaj put Sopot, gde je na 100 parova koji su stali na ludi kamen, samo troje odlučilo da sa njega i siđe.

Advokati su nam nezvanično otkrili da podaci Republičkog zavoda za statistiku ipak ne znače uvek i kraj ljubavi. U Srbiji nije retkost poseban tip razvoda - onaj koji je fiktivan. Do njega dolazi samo pred očima zakona, dok bivši supružnici nastavljaju svoj suživot. Razlog tome su uglavnom neisplaćeni krediti i dugovi prema bankama koje imaju pravo da deo imovine partnera pošalju na doboš. Time što se formalno rastave, oni sebi bar osiguraju veće parče.

Srećni parovi se svakodnevno svađaju: Ako je ovo razlog vaše rasprave, imate idealan brak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs