Obratite pažnju

4 vrste ponašanja koje u 90 % slučajeva dovode do razvoda: Za 15 minuta, otkrijte da li će vam brak trajati!

Dobro pazite kako komunicirate sa bračnim drugom. Sve se može ispraviti, ako se na početku uvide greške

Ljubav i zavođenje 22.01.2021. - 12:22h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Istraživači su došli do zaključka da postoje četiri vrste ponašanja, koja dovode do razvoda: krivica, eskalacija, devalvacija i otuđenje.

 

Sada razmislite o ovome: Na osnovu ovih znakova, za samo 15 minuta komunikacije, stručnjak za veze može sa 90 posto tačnosti predvideti da li će partneri i dalje biti zajedno za pet godina. Ova ponašanja su naučena ponašanja, tako da možete da negujete ponašanja koja jačaju veze, a ne ona koja uništavaju brak.

 

4 VRSTE PONAŠANJA KOJE DOVODE DO RAZVODA:

 

Optužbe

 

Jednostavno rečeno, jedan od glavnih razloga za raspad braka je tendencija da okrivite svog partnera, a da nemate potpune informacije. Nužno je prvo postavljati pitanja umesto da donosite zaključke, a još gore je, kriviti partnera. Pitajte: "Draga / draga, jesi li obavila / obavila kupovinu za koju ja ne znam?" umesto da okrivimo: „Ovog meseca ponovo nismo ništa odlagali. Šta ste kupili / kupili ovaj put? " Ako želite da zadržite zdrav i odnos pun ljubavi sa partnerom, naučite da mu verujete i prestanite da uvek pretpostavljate najgore.

 

Eskalacija

 

Postoje ljudi koji su više zainteresovani za odbranu sopstvenog stava i prebacivanje krivice na svog partnera. Ovakvo ponašanje u većini slučajeva stvara određeni odbrambeni mehanizam koji ne samo da ne donosi nikakvu korist, već i uništava odnos. Postoji jedno pitanje koje je dovoljno moćno da spreči uništavanje koje donosi ovaj obrazac ponašanja. Pitanje je: „Da li želiš da budeš u pravu ili da budeš srećan?“ Uvek pokušajte da dođete do razumevanja, a zatim zajedno radite na pronalaženju rešenja za problem. Ovo će vam pomoći da kontrolišete svoje emocije tokom sukoba.

 

Obezvređivanje

 

Ovo ponašanje - kao i ostala - jednostavno pojačava dinamiku pobede i poraza koja na kraju dovodi do neuspeha u 90% slučajeva. Kada obezvredite partnera, diskreditujete ga i činite slabijim. Zatvarate oči pred pozitivnim kvalitetima, fokusirajući se umesto toga na negativne aspekte, pretpostavke i predrasude. Ovo ponašanje može biti vrlo efikasno u kratkom roku i možda čak privremeno uništiti nečiju samopoštovanje. Međutim, budite oprezni: ponekad se situacija može dramatično promeniti. Nasilnik može pobediti u nekoliko bitaka, ali najčešće će u ratu velikih razmera biti poražen kada partner jednostavno više ne bude mogao da podnese obezvređivanje i ode.

Otuđenje

 

Ova navika se sastoji u činjenici da osoba neprestano odbija da učini bilo kakve napore kako bi rešila postojeći problem. Ponekad je ponašanje pasivno-agresivno, na primer, namerna tišina, a ponekad je otvoreno agresivno. Partner može zalupiti vratima i otići, dok se ova druga strana pita da li je konačno napušten ili nije. Bilo koje od ovih ponašanja uključuje kontrolni mehanizam dizajniran da manipuliše partnerom i oduzme mu neku moć ili bar stvori izgled nemoći.

 

Ako želite da vaša veza izdrži test vremena, onda je na vama kako da je vodite u pravcu u kojem želite. To znači da vi i vaš partner morate nužno zajedno da rešavate postojeće probleme i činite sve kako biste zadovoljili potrebe jedni drugih. Da biste preživeli sve poteškoće, treba da postanete jedan tim.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs