saznajte

Bračna savetnica otkriva: Ovih 5 činjenica morate prihvatiti ako želite dug i srećan brak!

Ideja da je dobar i dug brak potrebna samo ljubav je zamka

Ljubav i zavođenje 25.02.2020. - 14:37h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Bračna savetnica Lauri Miolli otkriva pet faktora srećnog braka sa kojim se treba suočiti pre izgovaranja sudbonosnog "da".

 

Brak je ugovor


Brak je pravni ugovor koji obavezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Kroz istoriju i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera, tako što se imovina žene prenosila na muškarca. Na taj način žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje. Tako je mlada tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

 

"Mnogi znaju te stare običaje, smatrajući da to danas nije relevantno, ali bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na venčanjima" kaže Laura.

 

Brak ima tamnu istoriju

 

" Od barbika s 'idealnim' proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma",  kaže terapeut, te dodaje da je zbog toga ženama bitno šta drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke ih obezvređuju.

 

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

 

"To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena mora više da radi kućne poslove od muškarca i slično".

 

Zaljubili su se u osnovnoj školi, ali im se putevi razišli: 33 godine kasnije sudbina je umešala prste! (FOTO)

foto: Shutterstock

Recept za uspešan brak 


Mišljenje da je za dobar i dugotrajan brak dovoljna samo ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i ostvariti zajedničke ciljeve.

 

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrijednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

 

"Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka", kaže.

 

U braku ne postoji pola-pola


"Još od feminističkih pokreta se govori da su žene jednake muškarcima, te da mogu imati sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako", kaže Laura.

 

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.


Ovih 5 reči mogu da ti spasu brak, karijeru, pa čak i život: Evo o čemu je reč!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...