Ukus će vas oduševiti

Najjednostavnija pita od bundeve: Idealna poslastica za nedeljno popodne! (RECEPT)

Ako još niste probali pitu od bundeve, vreme je da to učinite. U nastavku pronađite najlakši recept za pitu od bundeve:

Recepti
16:43h Autor:
Najjednostavnija pita od bundeve: Idealna poslastica za nedeljno popodne! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci za testo: 250 g brašna, 120 g maslaca, 50 g šećera, 1 jaje srednje veličine,1 kašika kisele pavlake, prstohvat soli

Sastojci za nadav:

400 g bundeve, 150 g šećera, 3 jaja, 125 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Naseckajte bundevu na manje kockice. U veću činiju stavite vodu, ubacite u nju iseckanu bundevu i pustite da provri i kuvajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. Nakon kuvanja ocedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete da zgnječite gnječilicom za krompir.

2. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mesiti testo. U brašno ubacite so i šećer. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima. Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a pre mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.

3. U mešavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i kašiku pavlake pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamesite glatko testo. Nemojte da ga mesite predugo, jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne krhko kao što bi trebalo da bude. Čim se svi sastojci povežu u glatku smesu, možete završiti s mešenjem. 4. Kuglu testa rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. Testo se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše razvilo.

5. Upalite rernu na 180 stepeni. Nakon hlađenja testo stavite na podlogu posutu oštrim brašnom pa ga razvaljajte. Stavite testo u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krplje eventualnih rupa koje mogu nastati tokom prenošenja testa u kalup. Stavite testo bez nadeva u zagrejanu rernu i pecite 10-ak minuta ili dok testo ne požuti. Zatim ga izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.

6. Sada se prebacite na završetak pripreme nadeva. Jaja i šećer pomešajte mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smesa ne postane svetlo žuta. U bundevu umešajte slatku pavlaku pa nakon toga u dobijenu smesu lagano umešajte umućena jaja sa šećerom.

7. Opet uključite rernu na 180 stepeni. Ulijte nadev u ohlađeno testo i stavite pitu da se peče. Biće gotova za 40-ak minuta. Kada primetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz rerne i staviti na hlađenje.

Savet plus:

- pitu možete oplemeniti različitim začinima na dva načina. U vodu u kojoj kuvate bundevu možete da dodate malo cimeta, izrendanog đumbira i muškatnog oraščića ili pak iste začine možete staviti u nadev

- možete je poslužiti uz dodatak umućene slatke pavlake

Zavodljivi miris i ukus: Napravite ovaj domaći hleb od bundeve, odmah će nestati sa stola! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs