Sastojci:
125 g omekšalog maslaca, 250 g šećera, 200 g brašna 50 g kakaa, 1/2 kašičice, praska za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 3 jaja, 150 ml viskija, 50 ml mleka, 100 g narendane tamne čokolade
Preliv: 100 g tamne čokolade, 1 kašika maslaca
Dodaci: Karamel, orašasti plodovi
Priprema:
Maslac i šećer izmutite penasto, dodajte cela jaja pa izmutite ponovo, dodajte viski pomešan s mlekom, a zatim lagano umešajte sve suve sastojke u glatku smesu.
Izlijte u podmazani kalup za torte prečnika 22 cm, i pecite na 160 oko 50 minuta.
Za preliv, otopite čokoladu sa kašikom maslaca i prelijte preko tople torte.
Karamel preliv i orašasti plodovi su dodatak, može i bez toga, ali je mnogima ovako puno ukusnije i posebnije. Karamel: 200 g šećera, 200 ml pavlake za slag, 40 g maslaca
Priprema karamela: Šećer rastopite na laganoj vatri, dok ne dobije zlatnu boju. Zatim umešajte pavlaku koje mora biti sobne temperature. Kad ga dodate, šećer će se skameniti, ali bez brige, ponovno će se otopiti na laganoj vatri.
Mešajte dok se ne zgusne i tada sklonite sa vatre i umešajte maslac.
Tortu služite prelivenu karamelom i orašastim plodovima ili suvim voćem po želji.
Prijatno!
Torta Arabika: Kombinacija ukusa koja će vas raspametiti! (RECEPT)