Sastojci:
Sos od paradajza:
- ¼ šoljice maslinovog ulja
- 6 češnja belog luka (krupno naseckanog)
- 2 grančice svežeg bosiljka
- 2 velike konzerve pelata od 800 g
- so i sveže mleveni biber
Mesne ćuftice:
- 2 kašičice hlebnih mrvica
- 3 debele šnite belog hleba bez kore
- 2 velika jaja (umućena)
- 2 režnja češnjaka (sitno naseckanog)
- ⅓ šoljice punomasne rikote
- ¼ šoljice sitno naseckane pršute
- ¼ šojice sitno naseckanog peršuna
- ⅓ šoljice izrendanog parmezana
- ¾ kašičice semenki komorača
- ¾ kašičice suvog origana
- ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
- ½ kašičice mevenog crnog bibera
- ¼ kašičice čilija
- 1¼ kašičice soli
- 450 g mlevenog goveđeg vrata
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 400 g špageta
- listići svežeg bosiljka (za dekoraciju)
Priprema
Sos od paradajza:
Zagrejte ulje u vok tiganju i kratko prepržite beli luk (oko pet minuta). Dodajte grančice bosiljka i pelata pa kutlačom lagano zgnječite kako bi ispustili sokove. Posolite i pobiberite. Pojačajte vatru i pustite da provri, a potom smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka. Kuvajte povremeno mešajući sve dok se sos ne zgusne, a ukusi sjedine, otprilike sat vremena.
*Savet: sos možete pripremiti i dva dana ranije pa ga čuvati u frižideru.
Mesne ćufte:
1. Namočite hleb u hladnoj vodi dok skroz ne omekša. Čvrsto stisnite rukom kako biste iscedili svu vodu. Hleb sitno naseckajte i umešajte u veliku činiju s jajima, hlebnim mrvicama, češnjakom, rikotom, pršutom, peršunom i parmezanom.
2. U blenderu dobro sameljite semenke komorača. Smesu hleba pomešajte s origanom, oraščićem, crnim biberom, čilijem i solju pa dobro izmešajte. Dodajte mlevenu govedinu i rukom ili viljuškom razbijte meso na manje komade. Lagano promešajte rukama dok se svi sastojci ne sjedine i smesa postane glatka.
3. Nauljite ruke (ne previše) i od smese oblikujte ćuftice. Složite ih na tacnu obloženu papirom za pečenje.
4. Sada je vreme da podgrejete sos od paradajza (ako se ohladio) kako bi bio topao kada u njega dodate mesne ćuftice.
5. Na nauljenom tiganju pecite mesne ćuftice dok ne dobiju lepu smeđu boju (oko pet minuta), okrećući ih toliko kako bi se ravnomerno ispekle. Verovatno ćete morati da ispečete ćuftice u dva navrata jer vam neće odjednom stati u tiganj. Ćuftice potom dodajte u topli sos i kuvajte 40-50 minuta kako bi upile umak. Ako sos počne da se lepi ili se previše zgusne, dodajte vode.
6. Prebacite mesne ćuftice na čist papir za pečenje i prekrijte folijom kako bi ostale tople. Umak usitnite štapnim mikserom kako bi se pelati stopili s sosom, a sos ujednačio i zgusnuo. Dve špljice sosa prebacite u manju činiju i pustite sa strane za serviranje.
7. Skuvajte špagete u posoljenoj vodi. U vodu dodajte malo ulja i povremeno promešajte špagete kako se ne bi slepile. Kuvajte ih dok ne budu al dente pa ih potom prebacite u činiju i umešajte s sosom. U sos možete pre toga da dodate dve, tri kašike vode u kojoj su se kuvale špagete. Dodajte ćuftice i prelijte umakom koji ste ranije izdvojili.
8. Pospite parmezanom i servirajte u činiji s listićima svežeg bosiljka.
Kuvari otkrili trik: Bacanje vode u kojoj ste kuvali špagete je najveća greška! (VIDEO)