probajte

Tri najbolje zamene za dresing: Bogate vitaminima i mineralima, neverovatno ukusne!

Salate najčešće doživljavamo kao prilog jelima, ali one s raznim vrstama povrća, žitaricama poput ječma ili prosa kao i dodatkom mesa ili ribe mogu biti ukusan samostalni obrok.

Recepti
12:22h Autor:
Tri najbolje zamene za dresing: Bogate vitaminima i mineralima, neverovatno ukusne!
Foto: Shutterstock

Sjajan su odabir za ručak i večeru. Međutim, mnogi ih izbegavaju kao zaseban obrok jer smatraju da nisu dovoljno zasitne. To je samo zabluda jer će salata s namirnicama velike nutritivne vrednosti napuniti želudac i zalihe energije bolje od klasičnog obroka u kojem prevladavaju teške i masne namirnice.

Ako pak tradicionalni dresing na bazi ulja, soka od limuna i sirćeta zamenite „jačom“ varijantom dodatka salati, ona će zaista biti zasitan obrok koji će zadovoljiti sve vaše prehrambene potrebe. U nastavku pročitajte koje su to tri zamene za dresing najbolje prema mišljenju nutricionista.

1. HUMUS

foto: Shutterstock

Ovaj kremasti namaz jedno je od mnogima najdražih jela pristiglih iz bliskoistočne kuhinje. Prema originalnom receptu, humus se pravi od leblebija, tahinija, limuna, maslinovog ulja, belog luka, soli i bibera. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje redovno konzumiraju leblebije ili humus imaju veći unos nutrijenata ključnih za zdravlje. To uključuje vlakna, folate, magnezijum, kalijum, gvožđe kao i vitamine A, E i C, piše magazin Health.

2. GVAKAMOLE

foto: Shutterstock

Ako do sada nikada niste probali namaz od avokada sada je pravi trenutak. Avokado, luk, korijander, sok od limete, čili i so sastojci su od kojih se tradicionalno pravi taj namaz poreklom iz latinoameričke kuhinje. Poznato je da avokado, zahvaljujući dobrim masnoćama, antioksidantima i 20-ak vitamina i minerala koje sadrži, znatno smanjuje osećaj gladi, tj. produžuje osećaj sitosti.

3. TAHINI

foto: Shutterstock

Neizostavan je dodatak humusa, ali on može da posluži i kao samostalan „dresing“ za salatu. Taj ukusni namaz od susama često se u restoranima bliskoistočne kuhinje poslužuje uz falafel. Zbog kremaste teksture pogodan je kao zamena za dresing, a ako ga želite još malo razrediti i poboljšati mu ukus, možete to učiniti uz dodatak 2-3 kašičice soka od limuna, malo vode, soli i kumina.

Letnja salata za mršavljenje: Zasitna, ukusna, lako se sprema! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs