Tradicionalni ukus Gruzije

Ačaruli Hačapuri: Nesvakidašnji punjeni hleb koji će vas očarati specijalnim ukusom! (RECEPT)

Izgledom dosta podseća na italijansku picu, ali je ukus potpuno drugačiji i mnogo bogatiji

Recepti
Autor:
Ačaruli Hačapuri: Nesvakidašnji punjeni hleb koji će vas očarati specijalnim ukusom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ačaruli Hačapuri je gruzijski tradicionalni punjeni hleb, koja će vas oduševiti posebnim ukusom!

Sastojci: 6 jaja, 1 šolja vode, oko 2,5 šolje brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 250 g putera, 250 - 300 g sira, 200 g kačkavalja. Priprema: Prosejte brašno u vanglu i dodajte četiri jaja, vodu, so i sodu bikarbonu. Zamesite meko testo. Podelite ga na 4 lopte i ostavite da odstoji i omekša.

Nakon toga, svaku loptu razvijte u tanku koru. U veću šerpu ili široki tiganj sipajte dosta vode i stavite na ringlu da proključa. Spustite prvu koru u vodu na 2 - 3 minuta, zatim je izvadite i spustite u hladnu vodu. Koru zatim odložite na čistu krpu. Isti postupak ponovite i sa ostalim korama.

Okruglu tepsiju podmažite sa malo otopljenog putera, pa stavite prvu koru. Premažite je sa još otopljenog putera, pa preko nje stavite drugu koru. Posipajte preko kore dosta kačkavalja i rendanog sira, pa opet poprskajte topljenim puterom.

Isti postupak ponovite i sa preostalim korama. Kada sve kore poređate, isecite pitu na kocke. Prelijte sa preostala dva umućena jaja, a zatim ostatkom rastopljenog putera.

Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite tepsiju, pospite sa još malo rendanog kačkavalja i vratite da se kratko zapeče na 200 stepeni, dok ne porumeni. Prijatno!

Brze sir-pogačice od mućenog testa: Pecivo koje ne treba mesiti i čekati da naraste! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs