Sastojci:
4 krompira, 125 g majoneza, 30 g kiselog mleka, 2 limuna, peršun, mirođija, 1 luk, maslinovo ulje, so
Priprema:
Krompir se skuva, ali ne treba da se raspada. Ako mu je finija kora, ne ljušti se. Nakon što se skuva, sklanja se sa ringle i ostavlja sa strane. Za to vreme se pravi sos od majoneza, kiselog mleka i maslinovog ulja. Dodaje im se i luk iseckan na kocke. Mirođija i peršun se iseku na sitno i ostavljaju sa strane. U mlečni sos se dodaje i sok, a po želji i kora, jednog limuna. Nakon toga se sos ostavlja u frižider, da upije ukuse sastojaka u njemu. Krompir se iseče na kocke i posoli se. U njega može da se doda još malo maslinovog ulja. Začinjava se sa malo mirođije i peršunom. Nakon toga sos se vadi iz frižidera i dodaje se u krompir. Sve se promeša veoma dobro, nakon toga se ponovo vraća da odstoj u frižideru bar 1-2 sata. Pri serviranju salata se posipa ostatkom mirođije i garnira se preostalim limunom, isečenim na kolutove ili polumesece - prema ukusu.