Savršeno skuvani pirinač je rastresit, a ne slepljena masa sa tvrdim, polukuvanim zrnima.
Ipak, mnogima ne ispada kako treba, a sve zbog grešaka o kojma nikada niste razmišljali.
Srećom, postoji jednostavan trik koji će vam omogućiti da uvek dobijete savršenu porciju pirinča, a sastoji se od pet koraka. Pre svega, uvek imajte na umu da na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode, tačnije, uvek je duplo veća količina vode od pirinča koji kuvate. Takođe, pre kuvanja, pirinač uvek operite kako biste skinuli svu prljavštinu sa njega.
Sada, kada ste obavili pripremu, pirinač spremajte u ovih pet koraka kako bi uvek bio savršen:
- Prvo što treba da uradite jeste da ga malo propržite na ulju tako što ćete zagrejati ulje, dodati pirinač i pržiti ga dok ne poprimi žućkastu boju.
- Tek onda ulijte vodu u kojoj ćete kuvati pirinač i posolite.
- Kada voda proključa, poklopite posudu u kojoj kuvate pirinač i smanjite temperaturu.
- Pustite da krčka još oko 25 minuta, dok pirinač sasvim ne omekša.
- Ulje na kojem ste pržili pirinač u prvom koraku sprečiće lepljenje zrna, a ukoliko volite baš beo pirinač, sada dodajte nekoliko kapi limuna.
Pojavio se pirinač pun plastike: Evo kako da ga razlikujete od prirodnog!