Kavaljas tortilje potiču iz Hondurasa. U stvari originalno sa Bliskog istoka, odakle je recept donet u Honduras. S kraja devetnaestog veka nastanila se jedna porodica sa Bliskog Istoka u okolinu San Salvadora.
U to vreme se uglavnom koristio kukuruz i kukuruzno brašno, a pšenica je bila retkost. Bar u Hondurasu. A tortilje koje je pravila žena iz ove porodice su bile od pšeničnog brašna. Vrlo brzo se pročulo da postoji neka odlična kuvarica koja pravi tortilje od pšeničnog brašna. Tu se pojavio i jedan pekar i vlasnik pekare koji je za određenu svotu otkupio recept i nazvao ih po svojoj pekari Kavaljas. Uglavnom su se servirale uz pasulj ili paprikaš. Danas se serviraju i uz grilovano povrće. Jako su popularne i jako se lako spremaju.
Sastojci: 350 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kašičica soli, 70 g putera, 70 ml tople vode
Uputstvo: Ono što je najbitnije je da ispoštujete vreme spremanja. Bolje je spremiti testo u dve vangle odvojeno ako se hoće veća količina nego praviti troduple mere.
Uzmite 300 g brašna i prosejte ga u vanglu. Dodajte kesicu praška za pecivo ravnu kašičicu soli i sve lepo sjedinite. Dodajte otopljeni puter i toplu vodu. Sve lepo sjedinite.
Postepeno sipajte još ostatak brašna. Dobro umesite rukama i ostavite ga u vangli da odstoji tačno 2 sata.
Vanglu prekrijte samolepljivom folijom. Posle dva sata izručite testo na brašnom posutu radnu površinu.
Podelite testo na 15 jufki.
Rastanjite svaku lopticu što je tanje možete. Posebno krajeve jer će malo da se skupe prilikom prženja. Stavite na plotnu ili u tiganj (suv, ne namašćen). Pecite prvo sa jedne strane oko 30- tak sekundi. Tako isto i drugu. Stavite u pamučnu krpu dok se sve ne isprže. I to je to. Od ove mase imate 16 tortilja.
Videćete koliko su mekane i sutradan. Samo ih stavite u kesu da se ne suše. Kod ovih tortilja vam nije bitno da svaka baš mora da bude okrugla.
Prijatno!