Recepti sa Stilom

Čokoladna torta sa višnjama

Malo truda za veliki užitak
Recepti
14:32h
Čokoladna torta sa višnjama
Čokoladna torta sa višnjama, Foto: Thinkstock
  • 120 minuta
  • Srednje teško
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 150g mlečne čokolade
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 140g šećera
  • 175g brašna
  • 3 velika jaja
  • 3 kašike mleka
  • 1 banana
  • 140g putera
  • 140g Višanja
  • 150ml kisele pavlake
  • 200g bele čokolade

Zagrejati rernu na 160C. Podmazati dva pleha širine po 20cm. Stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u veliku posudu za mešenje. Napravite rupu u centru i dodajte jaja, mleko i maslac (maslac mora da bude mekan, kako bi se smesa sjednila). Mutiti mikserom 2 minuta ili gnječiti drvenom kašikom 3 minuta. Izrendanu čokoladu dodati u smesu zajedno sa ispasiranom bananom. Ravnomerno podeliti smesu u dva pleha i lepo oblikovati po vrhu da ne bude neravnina. Peći 25-30 minuta dok ne počnu da se odvajaju od ivica. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u plehu 5 minuta. Potom izvaditi podloge iz plehova i ostaviti da se ohlade oko 1h. Belu čokoladu kuvati na pari dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi 5-6 minuta. Umakati 200g višanja u čokoladu tako da im jedna polovina bude prekrivena čokoladom, a druga ne. Odložiti višnje na tanjir prekriven folijom. Umešati pavlaku sa ostatkom čokolade. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Polovinu fila preneti u drugu posudu i u nju dodati iseckano 200g preostalih višanja. Postavite jednu podlogu, preljte je filom sa iseckanim višnjama i potom preklopiti drugom podlogom. Fil koji je ostao u prvoj činiji premazati po vrhu i poredjati cele višnje koje ste prethodno potapali delimično u čokoladu. Ostaviti da se ohladi.

Savet: Torta je najukusnija ako se jede istog dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs