Sastojci za keksiće:
100 grama pirinčanog brašna
4 kašike maslaca
4 kašike mlevenih badema
4 kapiše heljdinog brašna
mrvica soli
3 kašike meda (ili javorovog sirupa)
vanila (po ukusu)
cimet (ili mešavina začina za medenjake, po ukusu)
½ kafene kašičice praška za pecivo
Za nadev:
marmelada ili džem po želji
Priprema:
1. Omekšali maslac promešajte s medom i začinima. Potom dodajte suve sastojke, pirinčano i heljdino brašno, so, prašak za pecivo i mlevene bademe.
2. Od smese umesite testo. Kuglu testa zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći.
3. Testo razvucite između dva komada prijanjajuće folije. Ako pokušate pretanko da ga razvučete, testo će pucati.
4. Isecite testo modlicama po izboru u obliku zvezdica, cvetića, srca, jelkica ili kružića. Imajte na umu da pola keksića treba da ima rupu na sredini.
5. Stavite keksiće da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 170 do 180 stepeni oko 10 do 15 minuta.
6. Dve polovine keksića spojite marmeladom ili džemom po želji. Prijatno!
Uvek je dobro imati nekoliko recepata za vegetarijance, kao i osobe koje teško podnose gluten. Ako zamenite maslac margarinom, ove ćete keksiće s mirisom Božića moći ćete da poslužite i veganima