Da li ste nekada čuli za pšenicu kuvanu u ćebetu? Naše bake su definitivno znale kako da uštede i vreme i novac!
U pitanju je obično kuvano žito, ali je trik u načinu pripreme, koji će vam uštedeti i vreme i novac.
Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pšenicu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre.
Na neko hladno i suvo mesto (špajz, ostava) postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.
Možda je najbolje ovo raditi pred spavanje - ostavite da se "kuva" u ćebetu celu noć, a ujutro kada ustanete, imaćete savršeno skuvano žito! Svako zrno će se raskuvati, a neće biti ni grama onih beličastih naslaga koje se uvek pojave kada pšenicu standardno kuvate na šporetu satima.
Zasladite po ukusu i uživajte, a zašto je dobro da što češće jedete kuvano žito, pročitajte OVDE!