Postoji jedan stari recept za jelo koje se u Hercegovini tradicionalno sprema za Božić, a zove se ćešket ili kešket. U našoj porodici Božić se nikada nije mogao zamisliti bez sarme i ćešketa. Kada sam kao student posle praznika ovo jelo donela u dom, cimeri su imali podeljeno mišljenje: jedni su ga obožavali, dok su drugi sa gađenjem okretali glavu.
Verujem da morate imati malo hercegovačke krvi kako bi vam se ovo jelo dopalo.
Osnovni sastojcki ćešketa su ječam (može i pšenica) i kokošije meso.
Ako ste se odlučili da spremite ovo jelo, najbolje je da u prodavnici kupite geršlo i po mogućnosti domaću piletinu.
Celo pile isečeno na komade stavite u lonac do vrha napunjen vodom. Pustite da sve provri pa onda smanjite na nižu temperaturu i pustite da se krčka dva do tri sata.
Pile mora da se kuva toliko dok se kosti same ne odvoje od mesa. Tada iz smese pažljivo izvadite svaku košćicu, kao i noge, a onda smesi dodajte geršlu ili žito koje ste predhodno oprali i to oko 400 grama.
Tradicionalno jelo iz srca Hercegovine: Kako da napravite Hajdučku tepsiju! (RECEPT)
Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri toliko dugo dok se pšenica skroz ne raskuva a piletina bukvalno istopi i ukrčka.
U posebnu činiju rastopite 200g putera pa ga lagano izmešajte sa ćešketom. Neko voli da stavi i komade slanine koja će se raskuvati sa piletinom.
Posluživanje: Ćešket se sipa u činije, a tek onda se doda so po ukusu kao i biber. Svakoj činiji se doda kašika domaćeg kajmaka ili pavlake.
Savet plus: Najbolje bi bilo da se umesto pileta kuva kokoška i da se doda domaća slanina. Pošto je nama u gradu dostupno pile, to smo napisali u receptu.
Ne zaboravite da tokom kuvanja, ćešket što češće mešate i to drvenom varjačom.
Jelo može dugo da stoji u frižideru, a po potrebi se dosoljava svima posebno.