Tradicija

Podvarak na starinski način: Jelo kao stvoreno za zimu!

Zima je kad u kući zamiriše podvarak. Nema osobe koja ne obožava ovo tradicionalno jelo
Recepti
09:08h Autor:
Podvarak na starinski način: Jelo kao stvoreno za zimu!
Foto: Shutterstock
  • 60 minuta
  • Jednostavno
  • Za 4 osoba

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa (do 2 kg)
  • 1 glavica crnog luka
  • 150 ml masti slanina
  • suvo meso
  • ćuretina (mogu i kremenadle, piletina)
  • mleveni biber
  • lovorov list

Isecite kupus na sitne komade (malo krupnije nego za salatu), malo ga properite i ocedite.

Zagrejte mast, pa na njemu izdinstajte sitno seckane luk i slaninu. Ovome dodajte i dobro oprano sirovo meso i sve zajedno krčkajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i sve zajedno pržite još 15 minuta.

Izdinstanu smesu začinite biberom po ukusu i lovorovim listom, a zatim je stavite u glinenu posudu (ili vatrostalnu ako nemate glinenu). Komade slanine poređajte po kupusu, nalijte malo vode i zapecite u rerni na 200 stepeni. Pecite ga dok kupus ne omekša (oko 1 i po sat ili 2h).

Najbolje je da podvarak servirate sa projom ili krompirom (pečenim ili kuvanim).

Brza proja sa sirom i semenkama

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs