Svadbarski kupus popularno je jelo kako kod Srba tako i kod stranaca koji dođu da posete našu zemlju. Svadbarski kupus ima dugu tradiciju spremanja u zemljanom loncu, ali ga bez problema možete pripremiti i na šporetu.
Priprema: Kupus dobro operite, odstranite koren i glavice isecite na sitnije komade. Meso isecite na krupne komade. Luk isecite na sitne kockice, papriku na kolutove. Listove peršuna i celera, takođe, usitnite. Zatim ređajte u lonac (najbolje bi bilo da imate zemljani): red kupusa, red mesa, red iseckanog povrća, i red svih začina. Postupak ređanja ponavljajte dok vam se ne istroše svi sastojci. Na kraju sve prekrijte listovima kupusa. Nalijte vodu do pola lonca i stavite sve da se krčka, najpre na jakoj vatri, sok ne proključa, a zatim smanjite na blagu vatru, stavite poklopac na pola lonca i sve krčkajte oko 3 sata.