Došlo je vreme prazničnih čarolija, novogodišnje euforije, i naravno, vreme za kuvano vino.

Postoje ukusi koji u trenutku ispune prostor toplinom i mirisima koji stvaraju efekat bezbrižnosti i sreće, a ukus kuvanog vina baš to i čini. Napitak, pripreman od crnog vina, začina i blage slatkoće, evocira zimske večeri, praznične dane i sporije trenutke provedene u dobrom društvu. Jednostavno za pripremu, a bogato aromama, kuvano vino je mali ritual koji greje i telo i raspoloženje. Uz to naravno upotpunjuje praznični doživlja.

Kuvano vino
Napitak, pripreman od crnog vina, začina i blage slatkoće, evocira zimske večeri, praznične dane i sporije trenutke provedene u dobrom društvu Foto: Shutterstock

Još u antičkom periodu Rimljani su pripremali napitak poznat kao conditum paradoxum, odnsono vino koje se zagrevalo i začinjavalo medom, biberom, lovorom, šafranom i drugim začinima. Ovaj recept je zapisan u rimskim kuvarima i smatra se direktnim prethodnikom današnjeg kuvanog vina.

Kako se Rimsko carstvo širilo Evropom, običaj zagrevanja i začinjavanja vina preneo se u srednju i severnu Evropu, gde je prilagođen hladnijoj klimi. Tokom srednjeg veka napitak je postao naročito popularan u Nemačkoj, gde se razvila varijanta poznata kao Glühwein, a odatle se dalje proširio u Francusku, Skandinaviju i ostatak kontinenta.

Kuvano vino
Još u antičkom periodu Rimljani su pripremali napitak poznat kao conditum paradoxum, odnsono vino koje se zagrevalo i začinjavalo medom, biberom, lovorom, šafranom i drugim začinima Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Evropska (tradicionalna zimska kuhinja)
  • Vreme pripreme: 20 minuta
  • Porcija: 4–5 osoba
  • Kalorije: Oko 180–220 kcal po porciji (zavisi od količine šećera i vrste vina)
  • Težina pripreme: Lako

Sastojci:

  • vino
  • šećer
  • začini za kuvano vino po želji

U zavisnosti od toga za koji broj osoba spremate, kao i njihove spremnosti količine koju bi da popiju, stavićete i sastojke. Ovde će za primer biti uzeto 1l vina, što je dovoljno za 4-5 osoba.

Kuvano vino u loncu
Smatra se da vino ne treba da provri (više o tome pročitaje u nastavku teksta), već da je potrebno lagano ga kuvati 10 do 15 minuta Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Sipajte vino u veću džezvu ili šerpu
  2. Dodajte 4 kašike šećera i malo karanfilića (3-4)
  3. Promešajte da se sve sjedini
  4. Kuvajte vino dok ne provri ili pazite da ipak ne provri*

*Smatra se da vino ne treba da provri (više o tome pročitaje u nastavku teksta), već da je potrebno lagano ga kuvati 10 do 15 minuta, jer se ključanjem menja ukus i smanjuje sadržaj alkohola. Takođe, savršenim kuvanim vinom smatra se ono koje zadržava pun ukus, što znači da ne treba da proključa. No, ako vi volite da ipak proključa, samo izvolite.

Začini

Kuvano vino
Cimet i oraščić najčešći su izbor začina za kuvanje vina, ali vremenom možete eksperimentisati Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju kuvano vino recept ne može biti potpun bez začina. Cimet i oraščićnajčešći su izbor začina za kuvanje vina, ali vremenom možete eksperimentisati i sa drugim začinima, te doći do, sebi idealnog, ukusa kuvanog vina.

Dok neki preferiraju da kuvaju cimet sa vinom, preporuka autora ovog recepta Dušana Pilipovića je da začine dodate na samom kraju kuvanja. Cimet i oraščić dodajte u količini koju preferirate.

Preporuka je i stavljanje štapića cimeta, ali možete se poslužiti i prahom iz kesice, a na kraju procediti, jer ništa ne može pokvariti ukus kao neprijatan osećaj grumuljica od sastojaka na jeziku.

Začini za kuvano vino.jpg
Dok neki preferiraju da kuvaju cimet sa vinom, preporuka je da začine dodate na samom kraju kuvanja Foto: Shutterstock

Oraščić narendajte u vino i nemojte preterivati, i mala količina daje veoma lep miris.

Najbolji začini koji idu uz kuvano vino:

  • Cimet – kralj začina za kuvanje vina. Daje kuvanom vinu neverovatan šmek, a najbolje ide u paru sa pomorandžom i jabukom. Ako volite čaj od jabuke i cimeta, ovo je idealna kombinacija za vaš recept za kuvano vino.
  • Karanfilić – začin koji se često koristi za kuvano vino je i karanfilić, koji daje sasvim specifičnu aromu i autentičan ukus. Jeste li znali da ovaj začin može delovati i kao analgetik i antiseptik? Sjajan način da obogatite svoje kuvano vino.
  • Vanila – začini za kuvano vino svakako podrazumevaju i vanilu, miljenicu mnogih u svetu začina. Ona poboljšava ukus svake poslastice, a kao začin za vino, daje mu sasvim posebnu čar.
  • Oraščić – Učinite to sa mirisnim muskatnim oraščićem, koji je jedan od najcenjenijih začina na svetu, a poznat je po specifičnom šmeku i lekovitosti.
  • Zvezdasti anis – zvezda među začinima. Ne samo da divno izgleda, već ima i antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Ovaj blagotvorni začin sjajan je izbor ukoliko želite da vam kuvano vino ublaži prehladu.

Možete koristiti i lovorov list, biber ili med.

Kuvano vino servirajte u čaše sa drškom ili šolje, kako toplota posude ne bi bila problem, i poslužite ga odmah nakon kuvanja.

Preporuka je da to budu jake, staklene čaše koje izdržavaju toplotu, jer je kuvano vino najlepše servirano onda kada se vidi njegova divna crvena nijansa.

Osim toga, ako u čaše stavite i štapiće cimeta i komadiće pomorandže ili limuna, biće to prelepa dekoracija, a ispijanje kuvanog vina prava uživancija.

5 saveta za savršeno kuvano vino

Kuvano vino
Kuvano vino servirajte u čaše sa drškom ili šolje, kako toplota posude ne bi bila problem, i poslužite ga odmah nakon kuvanja Foto: Shutterstock

1. Kvalitet vina je bitan

Kada pravite kuvano vino, morate obratiti pažnju na njegov kvalitet. Pod tim ne mislimo da treba da kupujete skupo vino, već da se odlučite za crveno vino blagog ukusa. Na kraju krajeva, ne želimo da ukus samog vina nadvlada sve ostale sastojke. Najbolje je odabrati ono koje i inače pijete, piše "NDTV".

2. Koristite sveže sastojke

Kuvano vino sadrži nekoliko različitih sastojaka. To uključuje začine poput cimeta i oraščića, kao i citruse poput pomorandže ili limuna. Da biste postigli najbolje rezultate, morate se uveriti da su svi ovi sastojci sveži. Ako je bilo koji od njih star, to može drastično uticati na celokupan ukus vašeg kuvanog vina. Zato, ne zaboravite da uvek vodite računa o tome.

3. Uravnotežite ukuse

Kuvano vino nudi spoj slatkih i začinjenih ukusa. Iako to može biti veoma zanimljivo za nepce, ne zaboravite da uvek uravnotežite te ukuse. Ne želimo da dodamo previše oraščića, previše citrusa ili previše šećera. U suprotnom, vaše kuvano vino će postati ili previše začinjeno ili previše slatko, a to je nešto što želimo da izbegnemo.

Kuvano vino
Potrebno je uravnotežiti slatke i začinjene ukuse, ali nemojte oklevati da eksperimentišete Foto: Shutterstock

4. Vino uvek treba da krčka

Još jedna stvar koja može pokvariti ukus vašeg kuvanog vina je proključavanje. U ovom piću se uživa dok je vruće, ali to ne znači da treba da proključa. Umesto toga, morate ga pustiti da lagano krčka. To osigurava da ukusi začina i vina ostanu netaknuti. Ako kuvano vino proključa, postoji velika šansa da postane gorko zbog pregrevanja.

Naravno, postoje ljudi koji ipak vole da im kuvano vino provri, ali jedino pripremljeno na ovaj način smatra se savršenim, jer ostaje puniji ukus.

5. Ne plašite se eksperimentisanja

Ne postoje stroga pravila za pravljenje kuvanog vina. Naravno, potrebno je uravnotežiti slatke i začinjene ukuse, ali nemojte oklevati da eksperimentišete. Na kraju krajeva, ideja o savršenoj čaši kuvanog vina svodi se na lični ukus. Slobodno budite kreativni.

Bon Appétit!

04:50
VINSKA RIZNICA SRBIJE: Vinogradari Negotinske Krajine neguju autohtone sorte Izvor: Kurir televizija