Od davinana su naše majke i bake uprvo na Petrovdan spremale kolač od jabuka zvanih Petrovače. To bi bila poslastica za svu decu, proslava za veliki praznik i ujedno označavanje završetka petrovskog posta

Danas vam donosimo 3 najbolja i najsočnija recepta za kolač od jabuka:

Kolač od 2 jabuke i od 5 minuta

Potrebno je za biskvit:

  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera (200 g)
  • 1 čaša mleka (200 ml)
  • 1/2 čaše ulja (100 ml)
  • 2 čaše brašna
  • 1 prašak za pecivo (12g)
  • 1 vanilin šećer


Još:

  • Potrebne su nam 2 jabuke
  • 2 kašike kakaa ili čokolade u prahu

Priprema: Jabuke oljuštite, pa ih iseckajte i stavite prve na pek papir. Umutite jaja, šećer, mleko ulje, brašno, vanil šećer i prašak za pecivo. Pola smese preručite preko jabuka, a u ostatak dodajte 2 kašike kaka i izmešajte pa stavite preko kolača. Kolač pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Hladan kolač posuti šećerom u prahu.

Sarinski kolač od jabuka - mere na čaše

Potrebno je: 

  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera(2dl)
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša mlevenih oraha
  • 1 čaša mleka
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 srednje jabuke (očišćene, izrendane)
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 čaše seckanih oraha
  • 5-6 kašika džema za premazivanje ispečenog kolača

Priprema: Sve sastojke osim seckanih oraha i džema  - izmešajte. Izmešane sastojke preručite u pleh i pecite na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata. Vreo kolač premažite džemom i pospite seckanim orasima. 

Najjednostavniji kolač od jabuka - za 15 minuta gotov

Potrebno:

  • Jabuke - 4 komada
  • Jaja - 4 komada
  • mleko - 200 ml
  • rastopljeni maslac- 100 ml
  • Šećer - 200 g
  • Brašno - 350 g
  • Prašak za pecivo - 10 g

Priprema: Jabuke očistite i izrendajte pa izmešajte sa jajima, šećerom, maslacem, mlekom, brašnom i praškom za pecivo. Peći u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata. Posuti šećerom kada se ispeče.