Od davinana su naše majke i bake uprvo na Petrovdan spremale kolač od jabuka zvanih Petrovače. To bi bila poslastica za svu decu, proslava za veliki praznik i ujedno označavanje završetka petrovskog posta.
Danas vam donosimo 3 najbolja i najsočnija recepta za kolač od jabuka:
Kolač od 2 jabuke i od 5 minuta
Potrebno je za biskvit:
- 2 jaja
- 1 čaša šećera (200 g)
- 1 čaša mleka (200 ml)
- 1/2 čaše ulja (100 ml)
- 2 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo (12g)
- 1 vanilin šećer
Još:
- Potrebne su nam 2 jabuke
- 2 kašike kakaa ili čokolade u prahu
Priprema: Jabuke oljuštite, pa ih iseckajte i stavite prve na pek papir. Umutite jaja, šećer, mleko ulje, brašno, vanil šećer i prašak za pecivo. Pola smese preručite preko jabuka, a u ostatak dodajte 2 kašike kaka i izmešajte pa stavite preko kolača. Kolač pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Hladan kolač posuti šećerom u prahu.
Sarinski kolač od jabuka - mere na čaše
Potrebno je:
- 2 jaja
- 1 čaša šećera(2dl)
- 1 čaša griza
- 1 čaša mlevenih oraha
- 1 čaša mleka
- 1/2 čaše ulja
- 2 srednje jabuke (očišćene, izrendane)
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 čaše seckanih oraha
- 5-6 kašika džema za premazivanje ispečenog kolača
Priprema: Sve sastojke osim seckanih oraha i džema - izmešajte. Izmešane sastojke preručite u pleh i pecite na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata. Vreo kolač premažite džemom i pospite seckanim orasima.
Najjednostavniji kolač od jabuka - za 15 minuta gotov
Potrebno:
- Jabuke - 4 komada
- Jaja - 4 komada
- mleko - 200 ml
- rastopljeni maslac- 100 ml
- Šećer - 200 g
- Brašno - 350 g
- Prašak za pecivo - 10 g
Priprema: Jabuke očistite i izrendajte pa izmešajte sa jajima, šećerom, maslacem, mlekom, brašnom i praškom za pecivo. Peći u rerni na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata. Posuti šećerom kada se ispeče.
