Menemen je tradicionalno tursko jelo za doručak koje se priprema od nekoliko sastojaka koje svi imaju u kući.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 kašike maslinovog ulja (ili putera)
  • 100 g sudžuka, isečenog na tanke kolutove
  • 1 manja glavica crnog luka (opciono)
  • 1 tanka zelena paprika (ili babura), iseckana
  • 2 srednja zrela paradajza (ili 1 šolja rendanog paradajza)
  • 3–4 jaja
  • So i biber po ukusu
  • Ljuta paprika ili aleva paprika (opciono)
  • Svež peršun (za dekoraciju, po želji)
menemen.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

  Priprema:

Zagrej ulje ili puter u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodaj sudžuk i kratko ga proprži (oko 1–2 minuta), dok ne pusti miris i malo se zapeče. Izvadi ga na tanjir i ostavi sa strane (može i da ostane u tiganju – po želji).

(Ako koristiš luk) Dodaj sitno seckan crni luk i prži dok ne postane staklast. Dodaj seckanu papriku i dinstaj dok ne omekša. Ubaci rendan ili sitno seckan paradajz, pa sve kuvaj dok se tečnost ne ukuva i smesa ne postane gušća (oko 7–10 minuta).

Vrati sudžuk u tiganj (ako si ga izvadio) i sve promešaj. Umuti jaja i sipaj preko povrća i sudžuka – možeš ih blago promešati ili ostaviti da se zapeku bez mešanja, po ukusu.

Dodaj so i biber, ali pazi – sudžuk je obično već slan i začinjen. Kratko prži dok jaja ne budu pečena po tvojoj želji (mekša ili čvršća varijanta).

02:59
PRAZNIČNE ČOKOLADNE PRALINE: Otkrivamo vam RECEPT kako da ih napravite za samo pola sata (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija