Čuveni kuvar Gordon Remzi otkrio je najbržu varijantu ovog omiljenog deserta, koja vam omogućava da uživate u čizkejku bez uobičajenog čekanja. U svojoj knjizi "Brzo i ukusno" (eng.Quick and Delicious), Gordon je podelio tajnu kako da napravite čizkejk za samo 20 minuta, preskačući dugotrajno stezanje u frižideru.
Gordon objašnjava: "Svi vole čizkejk, ali pečenje podloge i stezanje fila od krem sira znače da to nije baš najbrži desert." Dodaje: "Ova izvrnuta verzija ima sve elemente tradicionalnog čizkejka, ali bez čekanja."
Ova inovativna verzija značajno skraćuje vreme pripreme, a donosi preukusan desert sa blagim ukusom karamele. Uz to, kuvar Remzi nudi i jednostavan, ali efektan kulinarski trik za dekoraciju – macerirane jagode, piše "Ekspres", a prenosi "Miror".
Gordon savetuje: "Maceriranje jagoda, što znači jednostavno ih posuti šećerom i ostaviti da odstoje, sjajan je trik šefova za izvlačenje prirodne slatkoće iz voća. Potrebno je samo par sekundi, a rezultat je neverovatan."
U nastavku vam donosimo recpet za Remzijev brzinski čizkejk:
Sastojci:
Za čizkejk:
- 200g krem sira
- 50g neslanog maslaca
- 300ml slatke pavlake
- 4 integralna keksa (digestiv keksa)
- 3 kašike šećera u prahu
- 3 kašike kristal šećera
- Malo limunovog soka
- Semenke iz pola štapića vanile
- 1 kašika listića nane (opciono, za dekoraciju)
Za macerirane jagode:
- 200g jagoda
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 ml slatkog vina (opciono)
Priprema:
Za jagode:
U činiji pomešajte jagode sa šećerom (i vinom, ako ga koristite), dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje 15–20 minuta.
Za fil:
U činiji sjedinite krem sir i šećer u prahu, dodajte limunov sok i semenke vanile, a onda mutite dok ne dobijete glatku masu.
U drugoj činiji umutite pavlaku dok ne postane penasta (meki špic), a onda pažljivo umešajte u smesu sira.
Izvadite male činije iz zamrzivača i napunite ih smesom. Poravnajte površinu nožem ili špatulom i stavite u frižider do serviranja.
Za "podlogu" od keksa:
Kekse sameljite u secku dok ne dobijete krupnije mrvice. Ako nemate secko, stavite ih u kesu i izlomite oklagijom.
Na srednje jakoj vatri zagrejte tiganj, sipajte kristal šećer i pustite da se otopi i karamelizuje. Dodajte masalac i protresite tiganj dok se ne sjedini. Dodajte mrvice keksa i promešajte da se oblože karamelom. Sipajte smesu na tanjir i stavite u frižider na 5 minuta da se stegne, a zatim je izlomite na komadiće.
Sastavljanje:
Izvadite posudice sa filom iz frižidera, pažljivo ih okrenite na tanjire i uklonite foliju. Oko čizkejka rasporedite jagode, a odozgo pospite hrskavu "podlogu" od keksa.
Dekorišite listićima nane i vaš brzi, neodoljivi čizkejk je spreman za služenje.
U nastavku pogledajte još jednu verziju ovog brzog čizkejka: