Čuveni kuvar Gordon Remzi otkrio je najbržu varijantu ovog omiljenog deserta, koja vam omogućava da uživate u čizkejku bez uobičajenog čekanja. U svojoj knjizi "Brzo i ukusno" (eng.Quick and Delicious), Gordon je podelio tajnu kako da napravite čizkejk za samo 20 minuta, preskačući dugotrajno stezanje u frižideru.

Gordon objašnjava: "Svi vole čizkejk, ali pečenje podloge i stezanje fila od krem sira znače da to nije baš najbrži desert." Dodaje: "Ova izvrnuta verzija ima sve elemente tradicionalnog čizkejka, ali bez čekanja."

profimedia0836096123.jpg
Foto: Gordon Ramsay/YouTube / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 Ova inovativna verzija značajno skraćuje vreme pripreme, a donosi preukusan desert sa blagim ukusom karamele. Uz to, kuvar Remzi nudi i jednostavan, ali efektan kulinarski trik za dekoraciju – macerirane jagode, piše "Ekspres", a prenosi "Miror".

Gordon savetuje: "Maceriranje jagoda, što znači jednostavno ih posuti šećerom i ostaviti da odstoje, sjajan je trik šefova za izvlačenje prirodne slatkoće iz voća. Potrebno je samo par sekundi, a rezultat je neverovatan."

U nastavku vam donosimo recpet za Remzijev brzinski čizkejk:

Sastojci:

Za čizkejk:

  • 200g krem sira
  • 50g neslanog maslaca
  • 300ml slatke pavlake
  • 4 integralna keksa (digestiv keksa)
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike kristal šećera
  • Malo limunovog soka
  • Semenke iz pola štapića vanile
  • 1 kašika listića nane (opciono, za dekoraciju)

Za macerirane jagode:

  • 200g jagoda
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 ml slatkog vina (opciono)
shutterstock-1269811465.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Za jagode:

U činiji pomešajte jagode sa šećerom (i vinom, ako ga koristite), dobro promešajte, pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje 15–20 minuta.

Za fil:

U činiji sjedinite krem sir i šećer u prahu, dodajte limunov sok i semenke vanile, a onda mutite dok ne dobijete glatku masu.

U drugoj činiji umutite pavlaku dok ne postane penasta (meki špic), a onda pažljivo umešajte u smesu sira.

Izvadite male činije iz zamrzivača i napunite ih smesom. Poravnajte površinu nožem ili špatulom i stavite u frižider do serviranja.

Za "podlogu" od keksa:

Kekse sameljite u secku dok ne dobijete krupnije mrvice. Ako nemate secko, stavite ih u kesu i izlomite oklagijom.

Na srednje jakoj vatri zagrejte tiganj, sipajte kristal šećer i pustite da se otopi i karamelizuje. Dodajte masalac i protresite tiganj dok se ne sjedini. Dodajte mrvice keksa i promešajte da se oblože karamelom. Sipajte smesu na tanjir i stavite u frižider na 5 minuta da se stegne, a zatim je izlomite na komadiće.

Sastavljanje:

Izvadite posudice sa filom iz frižidera, pažljivo ih okrenite na tanjire i uklonite foliju. Oko čizkejka rasporedite jagode, a odozgo pospite hrskavu "podlogu" od keksa.

Dekorišite listićima nane i vaš brzi, neodoljivi čizkejk je spreman za služenje.

U nastavku pogledajte još jednu verziju ovog brzog čizkejka:

00:33
Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Instagram/ 1tekkurabiy