Jedan od najpoznatijih turskih kuvara, Nusret Gökçe, poznatiji kao Salt Bae, podelio je svoj recept za omiljenu tursku poslasticu – baklavu sa pistaćima, koja se smatra jednom od najukusnijih varijacija ovog deserta.

Njegov recept oslanja se na tradicionalnu tehniku pripreme, ali uz vrhunske sastojke koji garantuju bogat ukus i savršenu teksturu.

Recept za baklavu sa pistaćima po turskom kuvaru

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 300 g neslanih, mlevenih pistaća
  • 250 g putera (najbolje ghee – prečišćeni puter)
  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • Nekoliko celih pistaća za dekoraciju
profimedia-0933012619.jpg
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Priprema:

Slatki preliv:

  • U šerpi pomešajte šećer, vodu i limunov sok.
  • Kuvajte 10-15 minuta dok se ne zgusne.
  • Ostavite da se potpuno ohladi.

Kore i punjenje:

Rernu zagrejte na 180°C.

Premažite pleh puterom.

Stavite 5 kora jednu preko druge, svaku premažite istopljenim puterom. Posipajte sloj mlevenih pistaća.

Nastavite slaganje – 5 kora, puter, pistaći – dok ne potrošite sav materijal.

Završite sa 5 kora, sve premazane puterom.

profimedia-0945216939.jpg
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Sečenje i pečenje:

Pre nego što stavite u rernu, baklavu isecite na rombove ili kvadrate.

Pecite 45-50 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Finalni korak:

Vrelu baklavu prelijte hladnim sirupom.

Ostavite nekoliko sati (idealno preko noći) da se sirup upije.

profimedia-0687418082.jpg
Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Saveti čuvenog kuvara:
Koristite najkvalitetnije turske pistaće iz Gaziantepa za autentičan ukus.

Ne štedite na puteru – on daje karakterističnu mekoću i aromu.

Baklavu nikako ne pokrivajte dok se hladi – važno je da ostane hrskava spolja.

Ova baklava se često služi uz tradicionalni turski čaj ili sladoled od mleka (dondurma). Nusret tvrdi da je ovo „najveći ponos turske kuhinje“ i da pravi ukus zavisi od strpljenja i ljubavi prema detaljima.