Sastojci:

  • 1 kesica crvene boje za jaja
  • bela jaja
  • lukovina od belog i crvenog luka
  • 1 kašika bikarbone sode
  • 3 kašike alkoholnog sirćeta
  • jestivo ulje
  • najlonske čarape ili gaza

Priprema:

U sud staviti jaja, dodati 1 kašiku sode bikarbone i 1 kašiku alkoholnog sirćeta. Zatim naliti vodu da prekrije jaja. Ostaviti ih da odstoje 2 minuta. Nakon toga, svako jaje lagano istrljati sunđerom i isprati pod mlazom vode.

Priprema lukovine:
Sitno iseckati ljuske crvenog i belog luka. Vlažna jaja uvaljati u lukovinu sa svih strana.

Paketovanje jaja:

U komad najlonske čarape (ili gaze) staviti malo lukovine, zatim jaje, pa još malo lukovine po vrhu. Čarapu pažljivo zavezati koncem kako se sadržaj ne bi pomerio tokom kuvanja.

Kuvanje:
Tako pripremljena jaja staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. Kuvati 10 minuta od trenutka ključanja, pa ih procediti i ostaviti da se malo prohlade.

Dodatno bojenje:
U posebnu posudu sipati 700 ml vruće vode, dodati 2 kašike sirćeta i kesicu crvene boje. Promešati.

Jaja dok su još u čarapama zaronite u boju:

  • Za svetliju roze nijansu – oko 20 sekundi
  • Za tamniju nijansu – 30 do 40 sekundi

Završni korak:
Nakon bojenja, ostaviti jaja 10–15 minuta, a zatim pažljivo izvaditi iz čarape i isprati od viška lukovine. Kada se boje osuše, na dlan naneti malo jestivog ulja, protrljati jaja za sjaj i intenzivniju boju.

(Stil/ Minjina Kuhinjica)

Error in getting video.

00:22
Kako se farbaju jaja  Izvor: Instagram/kelsimsavage