Italijanska Pastinasupa od povrća i testenine često se od milja naziva i „italijanski penicilin“, zbog svoje hranljivosti, jer je puna vitamina, minerala i drugih nutrijenata.

Pastina je vrsta sitne testenine koja se koristi u Italiji za pripremu različitih jela, a pored nje u supu ser dodaje pileći bujon, ali možete dodati i malo pilećeg mesa. Ako u prodavnici ne možete pronaći testeninu pastinu, možete koristiti i drugu sitnu testeninu za supe, poput orza.

shutterstock-523563058.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 l pilećeg bujona
  • 200 g sitne testenine
  • 45 g rendanog parmezana
  • 30 g putera
  • 3 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 luk
  • 1-2 čena belog luka
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna za serviranje
supa.jpg
Foto: Printscreen/youtube/leckere Suppe

  Priprema:

U većem loncu otopite puter pa propržite sitno naseckanu šargarepu, celer i luk. Dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte sitno seckani beli luk i nastavite dinstati još jedan minut.

Povrće prebacite u blender ili seckalicu i napravite pire. Vratite pire u lonac i dodajte pileći bujon. Promešajte i začinite solju i biberom.

U lonac dodajte sitnu testeninu i kuvajte je pet do deset minuta dok ne omekša i ne upije ukuse supe. Pred kraj kuvanja dodajte rendani parmezan.

Supu poslužite sa malo sveže ceđenog limunovog soka i dodatnim sirom po želji.

Stil / Ona