Italijanska Pastinasupa od povrća i testenine često se od milja naziva i „italijanski penicilin“, zbog svoje hranljivosti, jer je puna vitamina, minerala i drugih nutrijenata.
Pastina je vrsta sitne testenine koja se koristi u Italiji za pripremu različitih jela, a pored nje u supu ser dodaje pileći bujon, ali možete dodati i malo pilećeg mesa. Ako u prodavnici ne možete pronaći testeninu pastinu, možete koristiti i drugu sitnu testeninu za supe, poput orza.
Sastojci:
- 1 l pilećeg bujona
- 200 g sitne testenine
- 45 g rendanog parmezana
- 30 g putera
- 3 šargarepe
- 2 štapića celera
- 1 luk
- 1-2 čena belog luka
- So i biber po ukusu
- Sok od limuna za serviranje
Priprema:
U većem loncu otopite puter pa propržite sitno naseckanu šargarepu, celer i luk. Dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte sitno seckani beli luk i nastavite dinstati još jedan minut.
Povrće prebacite u blender ili seckalicu i napravite pire. Vratite pire u lonac i dodajte pileći bujon. Promešajte i začinite solju i biberom.
U lonac dodajte sitnu testeninu i kuvajte je pet do deset minuta dok ne omekša i ne upije ukuse supe. Pred kraj kuvanja dodajte rendani parmezan.
Supu poslužite sa malo sveže ceđenog limunovog soka i dodatnim sirom po želji.
Stil / Ona