Sastojci:
- 200 g šargarepe
- 100 g svetlo braon šećera, plus 2 kašike za posipanje
- 100 g brašna za samopodizanje
- 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 limete
- 100 g bele čokolade
- 3 kuglice od đumbira u sirupu
- 180 g laganog krem sira
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Lagano nauljite plitki pleh za pečenje 25cm k 35cm i obložite masnim papirom.
Operite i isecite šargarepu, isecite ih u secku i pulsirajte dok se ne iseckaju na sitno. Dodajte šećer i brašno, razbijte jaja, sitno izrendajte koricu limete, dodajte 3 kašike maslinovog ulja i mutite minut dok ne postane glatko.
Testo ravnomerno sipajte u pleh i pecite na srednjoj polici rerne 12 minuta.
Položite čist kuhinjski peškir i pospite preko dodatnog šećera. Čim kolač izađe iz rerne, samopouzdano je izvucite iz pleha na kuhinjsku krpu, papirnom stranom nagore, pa pažljivo skinite papir. Koristite jedan od kratkih krajeva kuhinjskog peškira da umotate sunđerastu koru, ostavljajući kuhinjski peškir unutar kore dok se hladi – to će pomoći da kolač zadrži oblik.
Izrendajte polovinu čokolade u činiju i istopite u mikrotalasnoj pećnici, a zatim sitno iseckajte đumbir i umešajte u čokoladu sa sokom od limete i krem sirom.
Kada se kora potpuno ohladi, odmotajte je i ravnomerno rasporedite fil. Zarolajte ga, stavite na dasku za serviranje, premažite sirupom od đumbira, i narendajte nešto preostale čokolade, a zatim isecite i poslužite.
Prijatno!
Recept Džejmija Olivera za kolač sa jednim neobičnim sastojkom, ovako nešto do sad niste probali