2 vikend ručka, za subotu i nedelju: Prvi dan – sočna junetina u pivu, drugi dan – pečena piletina s medom i senfom

Oba jela su savršena za goste jer se lako pripremaju, a rezultat je sočan i ukusan! Koje ćete prvo probati?

Recepti
Autor:
2 vikend ručka, za subotu i nedelju: Prvi dan – sočna junetina u pivu, drugi dan – pečena piletina s medom i senfom
Foto: Shutterstock

Subota: Junetina u pivu (mekana i sočna)

Ovo jelo se dugo krčka, ali rezultat je nevjerojatno mekano meso u bogatom umaku.

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1,2 kg junetine (npr. plećka, vrat)
  • 2 velike glavice luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 mrkve
  • 500 ml tamnog piva
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika brašna
  • So, biber, timijan
  • Malo ulja
junetina
foto: Printscreen/youtube/kuhinja za 10

Priprema:

Meso narežite na krupnije komade i začinite solju i biberom.

U velikoj posudi zagrijte malo ulja i naglo zapecite meso sa svih strana, pa ga izvadite.

Na istom ulju propržite sitno seckani luk i beli luk, pa dodajte naribanu mrkvu.

Vratite meso u posudu, pospite brašnom i dodajte senf. Dobro promešajte.

Ulijte pivo i temeljac, dodajte lovor i malo timijana.

Poklopite i krčkajte na laganoj vatri 2,5 – 3 sata, dok meso ne postane potpuno mekano.

Poslužite uz pire krompir ili domaći hleb.

Nedelja: Pečena piletina s medom i senfom

Ukusna piletina sa hrskavom koricom i slatko-slanim prelivom.

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 celo pile (oko 1,5 kg) ili 6 bataka
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike senfa (dijon ili klasični)
  • 3 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 kašičica suvog origana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber
Piletina u sosu
foto: PRINTSCREEN/YT/SAVUROSTV

Priprema:

Piletinu posolite i pobiberite sa svih strana.

Pomešajte med, senf, beli luk, origano i maslinovo ulje, pa premažite meso.

Stavite piletinu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Povremeno je prelijte sokovima iz pleha za sočnost.

Poslužite uz pečeni krompir i sezonsku salatu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs