Sastojci:
- 3 šolje višenamenskog brašna
- 1 paket aktivnog suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 šolja tople vode (110 ° F)
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/4 šolje rendanog parmezana
- 1 kašika suvog bilja (ruzmarin, timijan, origano)
- 1 jaje
foto: Shutterstock
Uputstva:
U maloj posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penasta.
U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno i so. Dodajte mešavinu kvasca i maslinovo ulje, mešajući dok se ne formira testo.
Mesite testo na pobrašnjenoj površini oko 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Stavite testo u podmazanu činiju, pokrijte čistim peškirom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-1,5 sat ili dok se ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 90°C. Izbušite testo i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki komad oblikujte u veknu i stavite na podmazan pleh ili rešetku za hlađenje. U maloj činiji umutite jaje i premažite njime vrh svake vekne. Pospite rendanim parmezanom i suvim začinskim biljem.
Pecite 25-30 minuta ili dok vekne ne postanu zlatno smeđe sa sjajnim sjajem. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki pre rezanja.
Bonus video: