Sastojci:

  • 3 šolje višenamenskog brašna
  • 1 paket aktivnog suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 šolja tople vode (110 ° F)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 šolje rendanog parmezana
  • 1 kašika suvog bilja (ruzmarin, timijan, origano)
  • 1 jaje
zdravi-hleb.jpg
Foto: Shutterstock

Uputstva:

U maloj posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penasta.

U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno i so. Dodajte mešavinu kvasca i maslinovo ulje, mešajući dok se ne formira testo.

Mesite testo na pobrašnjenoj površini oko 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Stavite testo u podmazanu činiju, pokrijte čistim peškirom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1-1,5 sat ili dok se ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 90°C. Izbušite testo i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki komad oblikujte u veknu i stavite na podmazan pleh ili rešetku za hlađenje.
U maloj činiji umutite jaje i premažite njime vrh svake vekne. Pospite rendanim parmezanom i suvim začinskim biljem.

Pecite 25-30 minuta ili dok vekne ne postanu zlatno smeđe sa sjajnim sjajem.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki pre rezanja.

Bonus video:

Error in getting video.

00:05
Sonja Vuksanović provozala se Dubaijem u helikopteru Izvor: Instagram

Nema ništa lepše od domaćeg hleba, a u kombinaciji sa začinima dobija mediteranski duh u udobnosti sopstvenog doma