Sarma se može čuvati u frižideru do nedelju dana, ali je važno da bude smeštena u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se sprečilo isušivanje, ulazak vazduha i širenje mirisa po frižideru.
Pre nego što je poslužite, obavezno je dobro zagrejte na visokoj temperaturi, jer na taj način eliminišete potencijalne bakterije.
Ako imate veću količinu sarme, idealno rešenje je da je zamrznete. U zamrzivaču može ostati sveža i bezbedna za konzumaciju do tri meseca, zadržavajući svoj autentičan ukus i teksturu. Pre zamrzavanja, preporučuje se da sarma bude upakovana u plastične posude ili vrećice za zamrzavanje, s tim da se iz njih ukloni što više vazduha kako bi se sprečilo formiranje kristala leda.
Još jedna korisna praksa je da je zamrzavate u manjim porcijama, što olakšava kasnije odmrzavanje i upotrebu.
Prilikom odmrzavanja sarme, najbolje je da je premestite iz zamrzivača u frižider i ostavite je preko noći da se postepeno odmrzne.
Ovaj način smanjuje rizik od razvoja bakterija i čuva kvalitet jela. Nakon odmrzavanja, potrebno je da je temeljno zagrejete pre serviranja, kako biste osigurali njenu svežinu i sigurnost.
Imajte na umu da sarme koje su već jednom odmrznute, nikako ne treba ponovo zamrzavati. To može negativno uticati na njihovu teksturu, ukus i bezbednost za konzumaciju, prenosi "Najžena".
A ovde saznajte šta da stavite u zamrzivač kako bi prepolovili račun za struju.
Majstor za gulaš otkriva savršen recept