Posna svečana pogača za Svetog Nikolu: Penasta, preukusna i lagana - pravi se jednostavno

Posna pogača za Svetog Nikolu je pravi dragulj trpeze, sve što treba da uradite je da je spremite na ovaj način

Recepti
Posna svečana pogača za Svetog Nikolu: Penasta, preukusna i lagana - pravi se jednostavno
Foto: Printscreen/youtube

Potrebno je:

  • 500 ml mlake vode
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 50 ml ulja
  • 50 gr posnog margarina
  • 1 kg brašna

Priprema:

Izmrviti kvasac u manju posudu i sipati 100 ml mlake vode sa šećerom i izmešati da nadođe. Ostatak vode sipati u vanglu sa nadošlim kvasac. Sipati ulje i dodavati brašno i malo soli. Od 1 kg brašna ostane taman za posipanje stola. Testo umesiti glatko pa pred kraj dodati još malo ulja da se testo ne zalepi za dno vanglice i oblikovati loptu. Ostaviti da odmori na toplom 30 minuta pokriveno. Od naraslog tersta odvojiti mali deo za sredninu i jednu kuglicu odseći malo veću.

Taj veći razvući što tanje na dužinu i širinu i premazati margarinom i posuti susamom pa uviti u tanku rolnicu. Iseći na pola po dužini pa uplesti dužu u pletenicu i staviti oko pleha koji smo obložili pek papirom. Ostatak testa podeliti na pola pa svaki deo na 4 dela da dobijemo 8 kulica.

Četiri loptice razviti veličinu tanjira i premazati margarinom zadnji se ne maže. Tako uraditi i sa druge četiri. Malo oklagijom razvući pa iseći sa nožem za picu na 4 pa na osam uglova. Svaki trougao ređjati ispod pletenice jednu do druge i malo i preći preko nje u krug.

Tako i sa drugre trouglove, a u sredinu staviti onu najmanju lopticu. Pokriti da odmori pa kad naraste premazati rastopljenim margarinom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 45 minuta, pokriti krpom da se ohladi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs