Ukoliko ste u potrazi za novim posnim receptom, a volite masline, ova Grčka pita će vas oboriti s nogu.
Eliopita - pita sa maslinama jedan je od dragučja grčke mediteranske kuhinje. Posebno je popularna tokom posta, što je čini idealnim izborom za slavsku ili božićnu trpezu.

Sastojci:
- 500 gr gotovih kora
- maslinovo ulje za premazivanje kora
Za nadev:
- 500 gr. crnih maslina, dobro opranih da ne budu slane, očišćenih od koštica i krupno iseckanih
- 4 manje glavice crnog luka, sitno iseckanog
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- 1/2 veze sitno iseckanog peršuna
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema: -Prethodno zagrejati rernu na 170 stepeni -U šerpu dodati 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dinstati luk dok se ne karamelizuje. Dodati beli luk i dinstati još 2 minuta. Kad se ohladi dodati seckane masline i svež peršun. Promešati i ostaviti na stranu. -Postaviti jednu koru na radnu površinu, uzdužno i premazati maslinovim uljem. Uhvatiti dva donja ugla i preklopiti koru na pola. Lagano premazati uljem. Uhvatiti dva ugla sa desne strane, prebaciti ih na levu i ponovo preklopiti na pola. Lagano premazati uljem, preokrenuti i lagano nauljiti i drugu stranu.

-Prstima zgužvati koru tehnikom štipanja počevši odozdo pa nagore, otprilike 6 puta. -Staviti prepunu kašičicu nadeva sa maslinama na jednu stranu kore. Zatvoriti gornji i donji deo, a zatim uviti u rolnu. -Postaviti Eliopites na veliki pleh, obložen papirom za pečenje sa preklopom nadole, ostavljajući razmak između svake od njih. Peći oko 30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatne boje.
Prijatno!
Bonus video: