Kako Vesna Radusinović dočeka Marića kod kuće retko koja žena to danas čini: Obavezno pravi 1 jelo kad hoće da ga zavodi

Vesna Radusinović nije tipična domaćica, ali svoje najmilije, posebno supruga, voli da obraduje zanimljivim specijalitetima.

Recepti
15:09h
Kako Vesna Radusinović dočeka Marića kod kuće retko koja žena to danas čini: Obavezno pravi 1 jelo kad hoće da ga zavodi
Foto: Printscreen Instagram - vesnaradusinovicofficial

Spisateljica Vesna Radusinović i čuveni novinar Milomir Marić godinama uživaju u skladnom braku. Iako obožavaju da putuju, najviše vole kada se vrate u svoj dom blizu Botaničke bašte. A Marić ne krije oduševljenje kada mu supruga pripremi bogatu trpezu. Naime, Vesna otvoreno priča da ima pomoć u kući, te da joj žena povremeno sređuje stan i sprema hranu. Ali, isto tako ističe da voli da kuva i da to čini sa puno ljubavi.

Proteklog vikenda imali su porodično okupljane, a književnica je preuzela ulogu domaćice, te se na stolu našla: ruska salata, domaća pogača, meze, ali i omiljeni Marićev slatkiš - šnenokle.

Recept za pogaču

Sastojci:

  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 300 ml tople vode
  • 400 gr kukuruznog brašna
  • 400 gr belog brašna (plus još 100 gr. brašna da se premesi)
  • 1,5 kašičica soli
  • oko 50 gr margarina ili maslaca plus so
  • jaje za premazivanje
  • susam
Vesna Radusinović
foto: Printscreen Instagram / vesnaradusinovicofficial

Priprema:

Aktivirajte kvasac sa šećerom i malo tople vode. Dodajte jogurt, jaja, kukuruzno i belo brašno, malo soli i umesite testo koje ćete ostaviti da nakvasi. Nakon toga razvucite testo što više možete, pa ga premažite sa maslacem i malo soli. Savijte u rolat, pa isecite jednake parčiće. Parčiće poređajte u krug u pleh, premažite jajima i pospite sa susamom. Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Recept za šnenokle

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike griza
  • 200 g keksa
Vesna Radusinović
foto: Printscreen Instagram / vesnaradusinovicofficial

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca. Prvo umutiti žumanca sa šećerom. Staviti 900 ml mleka da se zagreva, a u preostalih 100 ml razmutiti griz. Na dno posude poređajte keks.

Zatim umutiti belanca u čvrst sneg dok se mleko zagreva (sve se radi brzo i jedno za drugim). Kada mleko provri, smanjite malo vatru i kašikom vadite "noklice" od belanaca, i spuštajte u ključalo mleko. Okrenite da se "prokuva" i sa druge strane (do 30 sekundi sa svake strane) pa vadite na poređani keks u posudi.

Kad potrošite sva belanca, promešajte žumanca umućena sa šećerom i dodajte u mleko. Dodajte i razmućeni griz, pa kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Vruć krem prelijte preko noklica u posudi, a odozgo pospite preostalim lomljenim ili mlevenim keksom. Po želji možete odozgo narendati i malo mlečne čokolade.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram

Osim ovih recepata, Vesna voli da sprema i jedna specijalitet zanimljivog nazva - MORAVSKI ĐAVO.

Sastojci:

  • 3 sveže velike paprike
  • 3 tikvice
  • 2 veća patlidžana
  • 3 veće glavice crvenog luka
  • 4 veća krompir
  • nekoliko maslina
  • 200g duguljastog pirinča
  • malo bosiljka
  • 1 tomatelo od pola litre
  • so, biber, vegeta ili začin C
  • 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

U veliki pleh poređati krupno isečeno povrće, krompir iseći na ploke (za njega treba najviše vremna da se ispeče) začinii sve, dodati pirinač, maslinovo ulje i seckane masline pa zaliti s pola litre tomatela.

Peći ispod alu-folije pola sata na 200 stepeni a onda skinuti foliju i peči još desetak minuta dok sva tečnost ne ispari.

A Milomira Marića i danas zavodi uz pomoć ljubavnih brusketa "Romea i Julije".

Sastojci

  • Reš prepečen domaći crni hleb
  • Maslinovo ulje, hladno ceđeno, takozvano devičansko
  • čeri paradajz
  • po želji malo origana
  • jako tanko sečena parmska pršuta
  • komad mocarele
Brusketi
foto: Shutterstock

Priprema:

U zagrejan tiganj sipati dve kašičice maslinovog ulja i izdinstati kratko čeri paradajz isečen na kockice. Čim postane staklast, skinuti ga s vatre. Čim vam partner doda parče izgrilovanog hleba vi odmah ravnomerno rasporedite po njemu kockice paradajza pa prekrijte tanko isečenim komadima najpre mocarele pa parmske pršute.

"U svim drugim prilikama, ovi brusketi vape za dodatkom belog luka makar u prahu ali u ovoj ljubavnoj, to ne smete nipošto da uradite. Zapamtite, nipošto", jasna je bila Vesna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs