Francuski pufnasti brioš hleb savršenog puterastog ukusa idealan je za doručak,večeru ili užinu: A veoma se lako pravi

Recept za brioš, slatki hleb

Recepti
Francuski pufnasti brioš hleb savršenog puterastog ukusa idealan je za doručak,večeru ili užinu: A veoma se lako pravi
Foto: Printscreen Youtube

U ovom bogatom i ukusnom francuskom hlebu se uživa već vekovima. U stvari, izraz brioš ili „brioche“ je prvi put zabeležen 1404. godine! Ali nije iznenađujuće što je ovaj hleb izdržao test vremena, s obzirom na njegovu finu, sunđerastu teksturu i ukus putera.

Sastojci:

  • 600g brašna
  • 120ml mlakog mleka
  • 140g šećera
  • 10g suvog kvasca
  • 5 jaja
  • pola kašičice soli
  • 250g putera (sobne temperature)

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • granularni šećer

Priprema:

Dobro promešati sastojke za testo, pa ostaviti da odstoji i naraste. Testo podeliti na dva dela i premesiti jedan deo, to oblikovati u loptu, a drugi deo podeliti na 3 dela. svaki od ta 3 dela razvuđi u oblik valjka pa napraviti pletenicu. Pokriti i odstaviti da odstoji pola sata.

Na kraju premazati, posuti šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs