U ovom bogatom i ukusnom francuskom hlebu se uživa već vekovima. U stvari, izraz brioš ili „brioche“ je prvi put zabeležen 1404. godine! Ali nije iznenađujuće što je ovaj hleb izdržao test vremena, s obzirom na njegovu finu, sunđerastu teksturu i ukus putera.
Sastojci:
- 600g brašna
- 120ml mlakog mleka
- 140g šećera
- 10g suvog kvasca
- 5 jaja
- pola kašičice soli
- 250g putera (sobne temperature)
Za premaz:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- granularni šećer
Priprema:
Dobro promešati sastojke za testo, pa ostaviti da odstoji i naraste. Testo podeliti na dva dela i premesiti jedan deo, to oblikovati u loptu, a drugi deo podeliti na 3 dela. svaki od ta 3 dela razvuđi u oblik valjka pa napraviti pletenicu. Pokriti i odstaviti da odstoji pola sata.
Na kraju premazati, posuti šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Prijatno!
Bonus video: