Slavica Rokvić pravi ovu tortu već 30 godina za svako slavlje u kući: Bez glutena je, a ukus izvanredan, topi se ustima

Recepti
23:07h
Slavica Rokvić pravi ovu tortu već 30 godina za svako slavlje u kući: Bez glutena je, a ukus izvanredan, topi se ustima
Foto: Printsceen Instagram - rokvic.slavica

Slavica Rokvić, supruga legendarnog pevača Marinka Rokvića, sjajna je domaćica i odlučno se snalazi u kuhinji. Odlično pravi kako slane specijalitete, tako i preukusne recepte, a nedavno je podelila recept za tortu koju pravi više od 30 godina!

- Torta nosi naziv Biljana i star je preko trideset godina. Ime je dobila po osobi koja mi je dala ovu recepturu. Najviše me podseća na Žerbo ili Žarbo tortu, kako je ko krsti, koja je iz nekog razloga pretrpela izmene. Da li je Biljana menjala, oduzimala, dodavala sastojke, nije ni bitno. Važno je da je zbog svog predivnog ukusa postala neizostavna na svim našim proslavama radosti. Povrh svega, bez glutena je - napisala je Slavica na svom Instagram profilu, a potom je podelila recept.

Šta je potrebno od sastojaka?

Kora:

  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 400 g mlevenih oraha
  • 400 g rastopljene čokolade

Belanca umutiti mikserom, a druge sastojke dodati uz pomoć varjače. U okrugli pleh obavezno staviti pek papir. Peći prvo na 220 stepeni petnaestak minuta, a potom na 180 stepeni još 30 minuta. Tada prekrijte folijom koru da ne izgori. Kada se ohladi iseći patišpanj na tri jednaka dela, na tri kore.

Fil:

  • 20 žumanaca
  • 500 g prah šećera
  • 6 vanilin šećera
  • 500 g putera

Kuvati na pari sve osim putera. Kada se ohladi umutiti puter i postepeno dodavati fil. Premazivati svaku koru. Filovanje završite filom. Na kraju šlagom dekorisati.

1 / 5 Foto: Printscreen Instagam / rokvic.slavica
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs