Vreme je posta i možda se brinete šta ćete kuvati, ne želite da jedete jednoličnu hranu, a opet ne želite ni da budete "zarobljeni" u kuhinji ceo dan kuvajući. Predlažemo vam da napravite ove suve punjene paprike koje mogu da se jedu i hladne i kao prilog, a mogu da vam budu i glavno jelo. U svakom slučaju toliko su ukusne da se sigurno nećete pokajate što ih imate u frižideru.
Sastojci:
- Pšenica
- Suve paprike
- Praziluk
- Crveni luk
- Celer
- Suve šljive
- Bademi
- Orasi
- Crveni pasulj
- Slačica
- Začini ( so, biber, slatka paprika u prahu i beli luk u prahu)
Priprema:
Pšenicu je potrebno potopiti u vodu veče pre nego što ćete spremati paprike. Kada započnemo pripremu najpre ćemo skuvati našu pšenicu, a u međuvremenu ćemo suve paprike potopiti u vruću vodu. Zatim ćemo sitno iseckati na kockice praziluk, crveni luk, celer, suve šljive, bademe, orahe. Sada ćemo propržiti na malo ulja u tiganju sve ove sastojke osim suvih šljiva i orašastih plodova, kada smo ih prodinstali, ubacujemo proceđenu pšenicu. Nakon što je sva voda isparila dodajemo suve šljive, orahe, badem i pasulj. Na red dolazi tajni sastojak, a to je slačica koja je inače glavni sastojak senfa, posle toga ćemo promešati i dobro začiniti sa mlevenom slatkom paprikom, belim lukom u prahu, biberom i solju. Nadev za paprike je gotov i ostavićemo ga da se prohladi.
Paprike ćemo napuni ohlađenim filom i poređati ih u vatrostalnu posudu, preko njih ćemo pobacati nekoliko čenova belog luka i preliti sve vodom. pokrićemo posudu sa aluminijumskom folijom i staviti u rernu da se peče na 180 stepeni, 45 minuta, a zatim ćemo skloniti foliju i vratiti u rernu da se peče dok ne ispari sve tečnost.
Ukoliko vam ostane pšenice možete napraviti ovaj neodoljivi dezert: Pšenicu zajedno sa lešnikom potrebno je samleti štapnim mikserom ili u blenderu sa dodatkom šećera, meda ili javorovog sirupa. I to je to, poslastica je gotova i posna.
Sve je spremno za degustaciju. Prijatno!
Bonus video: