Sutlijaš iz rerne je poseban turski specijalitet koji je sa lakoćom osvojio i najveće sladokusce. Prosto je nemoguće odoleti ovoj sočnoj poslastici izvanrednog ukusa!
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 110 g pirinča dugog zrna
- 70 g šećera
- Cimet
- 2 kafene kašike vanila ekstrakta
- 2 žumanceta
Kako se pravi?
U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatku pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov - mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe.
Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju.