Fritule su poslastica koja najviše liči krofnama, mada ih mnogi jedu i u slanoj varijanti sa jogurtom, sirom, pečenicom i slično. Najviše se primremaju u Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji, a svako ko ih je probao, ostao je očaran ukusom.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 kašičica šećera
- 1/3 kašičice soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 200 ml jogurta
- 200 g brašna
Priprema:
Umutite jaja, dodajte šećer, so i jogurt pa sve zajedno umutite i sjedinite. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajite smesi, mešajte da nestanu sve grudvice, a testo postane gušća.
Zagrejte ulje dobro na neku srednju temperaturu i polako kašikom spuštajte smesu, formiraće se same loptice. Okrećite ih lagano da bi sa svih strana dobile zlatnu boju, ako su u dubljem ulju - sami će se okretati, pišu recepti.com.
Vaditi na ubrus da pokupi viška ulja/masti.
Služiti kao slatke ili slane - na vama je.