Slavski kolač ili slavski hleb se mesi dan pre slave. Ove godine, Sveti Jovan Krstitelj pada u subotu pa je stoga slava za koju se sprema mrsna trpeza. Slavski kolač tako možete umestiti po želji, u njega dodajući: jaja, maslac, mleko, belo brašno i kvasac.
Tako ćete dobiti izdašno testo, meko kao penu. Ali da biste ga ukrasili evo kako da napravite testo koje će ostati belo i posle pečenja:
Potrebna su samo 3 sastojka:
- voda,
- brašno
- so
Umesite testo da izgleda kao plastelin. Kada umesite testo, stavite ga u kesu i stavite u frižider. Nakon što testo odstoji oko pola sata, izvadite pola i razvucite ga tanko. Zatim isecajte ukrase po volji.
Oštrim nožem isecite oblik krsta, a čašom ili modlicom oblik kruga. Više spojenih krugova umotajte pa ćete tako dobiti ružu, a detalje pogledajte u videu.