BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Spremaju se na POSEBAN NAČIN, a jedu se u čast ISUSA HRISTA

Donosimo vam recept za najbolje Bogojavljenske pihtije koje su prema verovanjima obavezan deo trpeze na ovaj praznik.

Recepti
23:21h Autor:
BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Spremaju se na POSEBAN NAČIN, a jedu se u čast ISUSA HRISTA
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. januara obeležavaju Bogojavljenje, praznik koji sa sobom nosi određene običaje i verovanja. Jedno od verovanja koje se vezuje za Bogojavljenje jeste da se zamišlja želja i jedu pihtije.

Prema tradiciji, pihtije se pripremaju na Krstovdan, kada se obavezno posti, a jedu se na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

Bogojavljenje
foto: Wikipedia

Sastojci:

  • 3 suve i 3 sveže svinjske nogice
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 3 svnjska repa
  • 1 svinjska kolenica
  • 1 teleća noga
  • biber u zrnu, so
  • 4 glavice belog luka.

Priprema:

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u veći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1 litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (u zavisnosti od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

pihtije
foto: Bakina kuhinja

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na komade željene veličine. Iseckano meso rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost. Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom mlevenom paprikom.

(Stil / Opanak)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs