EVO KAKO JE IZGLEDALA SVAKA TRPEZA ZA NOVU GODINU U JUGOSLAVIJI: Bez ovog predivnog kolača nije mogao da se zamsli doček

Mnogi su u Jugoslaviji dočekivali Novu godinu u hotelima i restoranima uz muziku i bogati meni, ali intimna atmosfera kod kuće uz domaće specijalitete u tim posebnim trenucima se zauvek pamti.

Recepti
22:09h Autor:
EVO KAKO JE IZGLEDALA SVAKA TRPEZA ZA NOVU GODINU U JUGOSLAVIJI: Bez ovog predivnog kolača nije mogao da se zamsli doček
Šta se spremalo u Jugoslaviji na Novu godinu?, Foto: Shutterstock

Nova godina u Jugoslaviji se najčešće proslavljala u krugu porodice i prijatelja, a gozba se pripremala kod kuće. Domaćice su imale pune ruke posla oko svečane trpeze, ali se znalo - sledećih 5 specijalteta se gotovo uvek nalazilo na stolu.

DOMAĆA PITA SA SIROM

Potrebno za kore:

  • 300 grama belog brašna
  • prstohvat soli
  • ulje
  • voda
  • Potrebno za fil:
  • 400 grama sira
  • 3 komada jaja
  • so
  • ulje
Pita sa sirom, Pita, Burek
foto: Profimedia

Priprema:

Kore umesite od brašna, soli i vode. Kada umesite testo dodajte malo ulja pa ga dobro premesite na radnoj površini. Testo ostavite pod folijom u frižideru oko 3 sata. Nakon toga ga razvijte i filujte sa filom od sira, jaja i soli. Pecite u rerni oko pola sata na 200stepeni Celzijusa.

RUSKA SALATA

Sastojci:

  • Krompir
  • šargarepa
  • grašak
  • kiseli krastavčići
  • pileći file - kuvan
  • majonez
  • so i biber
  • kuvana jaja
Ruska salata
foto: Shutterstock

Priprema:

Povrće skuvati i sitno iseckati. Pileći file sitno iseckati, kao i jaja pa dodati povrću. Staviti začine i majonez i sve izmešati.

SARMA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE

Potrebno je:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike
sarma
foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

PEČENJE

Bez pečenja nije mogla da prođe nijedna svečana trpeza u Jugoslaviji. Tada se mahom čitavo prase ili jagnje "okretalo" na ražnju, a oni koji su slavili sa malim brojem ljudi, svinjski but su pekli u rerni i to po ovom receptu:

Potrebno:

  • Svinjski but
  • so
  • biber
Pečenje
foto: Shutterstock

Način pripreme:

Meso dan pre dobro namazati sa solju i biberom pa ostaviti da prenoći. Sutradan rernu uključiti na 250 stepeni Celzijusa, a u pleh staviti meso i dodati 1 čašu vode. Meso peći 25 minuta, pa smanjiti rernu na 180 stepeni i peći još 2 sata. Svakih pola sata dodajte po 1 čašu vode.

Računajte da ćete meso peći onoliko sati koliko ima kilograma taj komad. I ne zaboravite da dobro pečenje zahteva strpljenje.

TRADICIONALNI KOLAČ SA ORASIMA

Sastojci:

  • 150 gr oraha
  • 2 jaja
  • 60 gr šećera
  • vanilin šećer
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 270 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika vode
  • 150 gr čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika vode
  • 50 gr keksa

Priprema:

Dobro umutite jaja i šećer. Postepeno dodajte šećer. Dodajte vanilin šećer, mleko i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Promešajte ručno i stavite mlevene orahe.

Izlite u nauljen i pobrašnjen pleh i pecite biskvit na 180 c - 35 minuta.

Spremite glazuru: pomešajte 10 kašika šećera i 6 kašika vode, pa istopite šećer. Skloniti sa vatre. Dodati čokoladu, orahe i mlevene kekse. Promešati.

Izliti preko biskvita, posuti seckanim orasima, ohladiti i servirati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs